Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na rychlou domácí játrovou paštiku s brusinkami | recept

Domácí játrová paštika s brusinkami | recept. Domácí paštiku si můžete připravit kdykoli během roku. Nyní, před vánočními svátky, se však může zásoba paštiky hodit nejen ke svačině, skvěle vám poslouží jako pohoštění pro návštěvy, nebo ji můžete využít jako zajímavý a originální dárek. Podle následujícího receptu si připravíte vynikající, jednoduchou a rychlou paštiku, kterou zvládne i úplný začátečník. Vyzkoušejte domácí játrovou paštiku s brusinkami, pochutnáte si nejen vy, ale i vaši blízcí.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 250 g vepřových jater
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • cca 1 lžíce rostlinného oleje
  • 100 ml vývaru (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • brusinkovou marmeládu „na zakrytí“
1

Jako první si odblaníme játra, případně je zbavíme žlučovodů a opláchneme. Pokud je nezpracováváme hned ten samý den, co jsme je koupili, můžeme je naložit na několik desítek minut do mléka. Budou mít pak jemnější chuť. Jakmile játra vyjmeme z mléčné lázně, osušíme je a následně nakrájíme na menší kousky.

2

Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Na pánvi nebo v hrnci rozehřejeme trochu oleje a cibuli i česnek na něm osmahneme. Jakmile začne cibule a česnek zlátnout, přidáme nakrájená játra. Restujeme ze všech stran, aby byla játra hotová, ale příliš se nevzdalujte od sporáku, aby se játra nezačala připékat, snadno pak zčerná a tím by se samozřejmě výsledná chuť značně poškodila. Pokud by se začala játra přeci jen připékat, můžeme přilít trochu vývaru a nechat ho vyvařit.

3

Když jsou játra dostatečně propečená, stáhneme je z plamene a necháme zchladnout. Mezitím je můžeme dostatečně osolit a opepřit. Solit se samozřejmě nemohou ještě za syrova, ztvrdla by. Když játra zcela vychladnou, přesuneme je do hrnce nebo mísy a rozmixujeme je, aby směs získala hladkou konzistenci.

4

Skleničky si důkladně vymyjeme, ideálně i vysterilizujeme a usušíme. Do takto připravených nádob vložíme připravenou paštiku asi do tří čtvrtin objemu. Navrch paštiky přidáme ještě vrstvu brusinkové marmelády, která tvoří dokonalý chuťový protipól. Skleničky pečlivě uzavřeme a uchováváme v lednici. Paštiku je třeba zkonzumovat do dvou týdnů, pro větší trvanlivost je lepší ji zavařit. Přeji dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články