Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept

Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept

Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept. Tato efektně vypadající pánev plná velkých kusů barevné zeleniny vás velice snadno přesvědčí, že rychlost a elegance asijské kuchyně lilku jednoduše sluší. Zvláště pak, když je jeho jemnost zvýrazněna slanou sójovou omáčkou a chuťově vyladěna sladkou červenou paprikou v kontrastu s ostrou jarní cibulkou.

Co je potřeba

  • 1 větší lilek
  • 1 červená paprika
  • 4 jarní cibulky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky (lze použít i sladká sójová omáčka, či sladkou a klasickou zkombinovat)
  • 3 lžíce vody
  • sůl a pepř dle chuti
1

U tohoto receptu je opravdu důležité, abyste si ze všeho nejdříve očistili a nakrájeli veškerou zeleninu. Pak už vaše ruce budou potřeba u pánve. Zeleninu tedy omyjte, lilky nakrájejte na špalíčky a papriku s cibulkou na větší kusy.

Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept
2

Ve velké pánvi, nejlépe v klasickém woku, rozpalte olej, vhoďte do něj kousky lilku a za stálého otáčení a míchání zprudka restujte přibližně 10 minut do doby, než se jednotlivé kousky lehce přichytí a zhnědnou.

Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept
3

V tu chvíli do pánve přidejte papriku s cibulkou a dále za stálého prohazování 5 minut opékejte.

Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept
4

Poté přilijte vodu se sójovou omáčkou a směs okořeňte. Se solí ale buďte opatrní, jelikož sójovou omáčka je sama o sobě slaná. Takto duste a promíchávejte asi 10 minut až je zelenina měkká, ovšem ne rozvařená. Měla by být tak, jak těstoviny, al dente.

Báječnou přílohou je basmati rýže, kuskus či bulgur.

Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept

Tipy

Opravdu vynikající a jemnější chuti dosáhnete, pokud do pánve spolu se sójovou omáčkou, vodou, solí a pepřem přidáte i 1–2 lžíce třtinového cukru. Cukr zkaramelizuje a dodá pokrmu velice příjemný nádech.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.