Jak na staročeské zelníky | recept
31. Leden 2023
Staročeské zelníky | recept. Recept pochází z kuchyně našich prababiček. Je ze surovin, které měla dříve každá domácnost doma – z brambor, zelí, vejce a omastku. Uzeninu jsem si do receptu přidala sama, babičky ji do zelníků nepřidávaly. Je to obyčejné jídlo na všední den, dříve se vařívalo často. Však naše prababičky říkávaly: „Brambory a zelí, živobytí celý“. Placky se dají jíst i studené, někomu se zdají i chutnější.
Co je potřeba
- 500 g syrových brambor
- 350 g kysaného zelí
- 1 střední cibule
- 3 až 4 lžíce hladké mouky nebo bramborového škrobu
- 1 vejce
- sůl
- slanina (nemusí být)
- sádlo na smažení
Související články
Další zajímavé články
Jak na přípravu bramborových šišek se strouhankou | recept
Bramborové šišky | recept. Bramborové šišky jsou jednoduché a levné jídlo, které vařívaly už naše babičky. Šišky, hovorově šlejšky, se dají navařit do…
Jak uvařit lepenici
Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím. Lepenice aneb šťouchané brambory s kysaným zelím. Pokrm, který ocenily jak generace…
Jak připravit bramboráky s ovesnými vločkami pečené v troubě | recept
Bramboráky s ovesnými vločkami pečené v troubě | recept. Bez nadsázky lze říci, že bramboráky jsou českou specialitou. Často se místně liší jeho varia…
Jak připravit kuřecí nudličky s čínským zelím | recept
Kuřecí nudličky s čínským zelím | recept. V zimních měsících přichází na náš trh zajímavá zelenina, pekingské zelí. Má široké kuchyňské uplatnění, je…
Jak připravit zapečené brambory s kadeřávkem a masem | recept
Zapečené brambory s kadeřávkem a masem | recept. Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou jsou vděčným a rychlým jídlem. Podle sezónní dostupnosti…
Diskuze k článku