Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na švýcarský kroucený chléb s olivami | recept

Švýcarský kroucený chléb s olivami | recept. Vláčná a nadýchaná střídka, křupavá kůrka a jemně sladkokyselá chuť oliv. To je výborný švýcarský chléb. Tajemství tohoto tradičního pečiva spočívá v 13 hodinovém kynutí a úpravě těsta kroucením. Díky dlouhému kynutí se v mouce odbourá kyselina fytová a chléb je tak daleko lépe stravitelnější. Jeho příprava není složitá, jen vyžaduje trochu plánování a trpělivosti. Pojďme si jej spolu upéct doma.

Co je potřeba

  • 450 g pšeničné hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 0,5 nebo 1 g instantního droždí nebo 1,25 až 2,5 g čerstvého droždí (dle teploty v místnosti)
  • 8 g soli
  • černé nebo zelené olivy bez pecky
  • polohrubá nebo semolinová mouka na posypání
1

Předem si rozmyslíme, kdy budeme mít čas bochník upéct, protože jej necháme 12 hodin kynout, a poté budeme těsto ještě 2x zpracovávat a necháme ještě hodinu a 45 minut odpočívat. Celkem tedy počítáme se 13 hodinami a 45 minutami. Těsto můžeme připravit např. v pátek večer a v sobotu ráno budeme mít voňavou snídani. Množství droždí závisí na teplotě místnosti, ve které bude těsto kynout. Bude-li to kolem 18 stupňů, použijeme 1 g instantního nebo 2,5 g čerstvého droždí. V místnosti okolo 23 stupňů bude stačit poloviční dávka.

2

Pracovní postup: V míse smícháme mouku, instantní droždí, sůl a olivy a postupně přiléváme vodu. Použijeme-li čerstvé droždí, nejprve jej rozdrolíme ve vlažné vodě a necháme pár minut vzejít kvásek. Poté jej přidáme k mouce smíchané se solí a olivami. Těsto důkladně zpracujeme buď pomocí kuchyňského robota (cca 7 minut) nebo ručně (cca 15 minut), přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě 12 hodin.

3

Po vykynutí těsto přesuneme na pomoučený vál, rukou roztáhneme do placky a několikrát přeložíme: napůl, levou stranu přes pravou, pravou přes levou, zespoda nahoru a zhora dolů. Je-li těsto přiliš lepivé, pomůžeme si moukou. Necháme 1 hodinu odpočívat.

4

Teď je na řadě kroucení. Dřevěné prkénko poprášíme moukou a na něm z těsta vytvarujeme váleček, na jednom konci jej přidržíme a druhou rukou těsto několikrát zatočíme. Poprášíme polohrubou moukou nebo semolinou a necháme 45 minut odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu na 240 stupňů.

5

Zda je bochník připraven jít do trouby poznáme tak, že do těsta uděláme malý důlek. Pokud zůstane, můžeme péct, pokud se ztratí, necháme ještě odpočívat. Pečeme zhruba 35 minut a necháme vychladnout na mřížce. Přeji dobrou chuť!

Najednou si můžete připravit více bochníků a zamrazit. Nejlépe chutná čerstvý.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.