Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na vánoční medové sušenky s černorybízovou marmeládou | recept

Vánoční medové sušenky s černorybízovou marmeládou | recept. Recept na medové sušenky je velice jednoduchý a přitom efektní. Těsto připomíná těsto perníkové a díky marmeládě z černého rybízu získají sušenky výraznou a specifickou chuť. Správně skladované sušenky vydrží i několik týdnů, navíc se časem rozleží a chutnají ještě lépe. Pokud sušenky nesníte přes vánoční svátky, můžete si je vzít ještě v novém roce ke svačině.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu

Na dokončení si připravíme:

  • cca 100 g černorybízové marmelády (běžně k dostání v některých supermarketech, případně ji můžete zaměnit za obyčejnou rybízovou)
  • trochu rumu na rozmíchání
1

V prvním kroku si přichystáme všechny suroviny na kuchyňskou linku, necháme je chvíli stát, aby měly pokojovou teplotu. V hlubší míse vyšleháme vejce s medem a cukrem do pěny. Následně přisypeme prosátou hladkou mouku, jedlou sodu a skořici. Všechny suroviny zpracujeme na vláčné a hladké těsto. Je potřeba opravdu důkladně těsto hníst, aby se všechny ingredience propojily a medová chuť se rovnoměrně rozmístila.

2

Těsto necháme hodinu odležet v lednici, případně vydrží v chladu i dva dny. Následně na vál nasypeme trochu hladké mouky, část těsta odloupneme a rukama vyválíme "hada", poté nožem nakrájíme na stejně velké kousky.

3

Nakrájené těsto pokládáme na vymazaný plech. Dnem malé skleničky (použít můžeme třeba panáka), nebo víčkem od pet lahve vytvoříme důlek v každém kousku.

4

Rybízovou marmeládu rozmícháme s trochou rumu, získá tak lehce navinulou vůni a chuť. Lžičkou klademe marmeládu do každého důlku.

5

Troubu předehřejeme na teplotu 170 °C. Medové sušenky pečeme asi 15 minut, hotové jsou, jakmile začnou zlátnout. Uchováme je v chladu.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.