Co je potřeba

Co je potřeba pro přípravu palačinek:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek vody
  • ¾ hrnku jáhlové mouky
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • špetka soli
  • rostlinný tuk na smažení

Na špenátovou náplň potřebujeme:

  • 1 balení listového špenátu
  • 1 malou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 100 ml smetany

Na zapečení palačinek budeme potřebovat 150 ml smetany a strouhaný kvalitní sýr.

1

Bezlepkové palačinky připravíme z hladké jáhlové a rýžové mouky. Rýžovou mouku můžete sehnat i v lepkavé variantě, která se velmi hodí pro přípravu různých druhů těst, dokáže totiž těsto skvěle spojit a zvýšit jeho objem. Jáhlová mouka navíc obsahuje velké množství vitamínu B a z minerálů pak hořčík, draslík, fosfor, železo, měď a zinek. Najdete v ní také hodně vlákniny a jedná se o jednu z mála zásadotvorných obilovin.

Pro přípravu palačinek potřebujeme také listový špenát, může být čerstvý i mražený. Špenát obsahuje kyselinu listovou a další vitamíny skupiny B, dále vitamíny A, C, E a K, z minerálů pak hořčík, vápník, železo a další. Díky obsahu těchto látek má špenát mimo jiné blahodárné účinky na zrak, zlepšuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy, zlepšuje stav pokožky, nehtů a vlasů.

2

A jaký je postup?

Nejprve připravíme palačinky tak, že smícháme vejce s mlékem a vodou a poté přisypeme mouky se špetkou soli. Usmažíme na rostlinném tuku klasické palačinky.

3

Na olivovém oleji osmažíme cibulku a přidáme na plátky pokrájený stroužek česneku. Poté přidáme špenát a podusíme jej. Špenát ochutíme solí, pepřem a dvěma prolisovanými stroužky česneku a přilijeme smetanu. Můžeme jej rozmixovat ponorným mixérem, není to však nezbytné. Listový špenát chutná skvěle i nerozmixovaný.

4

Palačinky naplníme špenátovou směsí a vkládáme je do máslem vymazaného pekáče či zapékací mísy. Nakonec palačinky zalijeme smetanou a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 20 minut. Deset minut před koncem pečení palačinky zasypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct dozlatova.

Tipy

Místo kravské smetany můžete použít i smetanu rostlinnou, třeba sójovou či rýžovou.

Varování

Pokud budete používat čerstvý špenát, je třeba jej velmi důkladně omýt.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno