Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravé domácí čokoládové müsli | recept

Müsli se stalo tradiční zdravou dobrotou k snídani a vůbec není těžké si jej připravit doma. Kupované müsli většinou obsahuje mnoho cukru, aromata či barviva, to domácí si naopak můžeme dochutit dle vlastních preferencí. Ovesné vločky a ořechy, které jsou základem tohoto müsli, jsou navíc hodnotným zdrojem železa, které potřebujeme pravidelně doplňovat (viz náš článek Jak nejlépe získat železo ze stravy). Spojme tedy příjemné s užitečným a připravme si křupavé müsli sami.

Co je potřeba

Na 2 plechy budeme potřebovat:

  • 4 šálky ovesných vloček (klasické velké vločky, ne ty drcené – připalují se)
  • 1/2 pšeničných klíčků nebo šrotu (k dostání v prodejnách zdravé výživy)
  • 1 šálek slunečnicových semínek (lze nakombinovat i s dýňovými)
  • 1/2 šálku sezamových semínek
  • 1 šálek kešu či jiných oříšků (lískových, vlašských, arašídů, mandlí – lze i libovolně namixovat)
  • 2/3 šálku mouky (lépe celozrnné nebo můžete vynechat)
  • 1/2 šálku oleje (slunečnicový, řepkový, kokosový apod.)
  • 1 šálek rýžového sirupu (k dostání v prodejnách zdravé výživy), na trhu je mnoho druhů sirupů, můžete použít i jiný, agávový však kvůli vysokému glykemickému indexu nedoporučuji
  • 1/8 šálku vody
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • tabulka kvalitní hořké čokolády
1

Nejprve si rozehřejeme troubu na 130 °C a plechy vyložíme pečicím papírem – müsli se nám bude lépe přesypávat do nádoby. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience, v druhé všechny tekuté. Suchou směs přidáme do tekuté, důkladně promícháme, rozetřeme na plechy a urovnáme.

2

Pečeme 20 minut, poté směs obrátíme a pečeme dalších 20 minut do zlatova. Vyplatí se troubu kontrolovat častěji, müsli se rádo rychle připaluje. Pokud upřednostňujete mít müsli celé zabarvené čokoládou, promíchejte čokoládu nakrájenou na kostičky do ještě teplé směsi. Dále už nepečte, čokoláda by se spálila.

3

Pro světlé müsli s kousky čokolády počkejte, až směs vychladne a poté čokoládu vmíchejte. Po úplném vychladnutí přesypte do vhodných uzavíratelných nádob. Přeji vám dobrou chuť.

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.