Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravější pečenáče | recept

Jak na zdravější pečenáče | recept. Jistě znáte pečenáče, oblíbené kousky ryb osmažené v trojobalu a naložené na sladkokyselo. Ty kupované bohužel často obsahují i nepříliš zdravé ingredience (např. bílou pšeničnou mouku, bílý cukr, barviva, umělé aroma apod.). Zkuste si je proto raději připravit doma ze zdravějších surovin. Postup je velmi jednoduchý a mimo jiné můžete pro výrobu pečenáčů použít i zbylou smaženou rybu od oběda či večeře.

Co je potřeba

  • 500 g rybího masa
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • 1–2 vejce
  • 4 lžíce kokosové (případně adekvátní množství jiné) mouky
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
  • kukuřičná strouhanka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • 2 cibule
  • 2 chilli papričky

Na nálev budeme potřebovat:

  • 800 ml vody
  • 100 ml jablečného octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
1

Rybí maso nejprve uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali bobkový list, celý pepř a nové koření. Trvá to zhruba 7 minut.

Rybu poté necháme vychladnout a vložíme ji do mixéru, kde ji rozmixujeme spolu s vejcem, česnekem, solí, pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami. Nakonec hmotu zahustíme kokosovou či jinou moukou.

2

Z rybí směsi tvarujeme malé kuličky, jež obalujeme v kukuřičné strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rostlinného oleje ze všech stran dozlatova.

3

Po osmažení je umístíme na papírový ubrousek. Kuličky opět necháme vychladnout a mezitím si připravíme nálev svařením všech uvedených ingrediencí.

4

Na dno zavařovacích skleniček nasypeme na kolečka pokrájenou cibuli, přidáme také chilli papričku a případně i čerstvé bylinky. Následně do skleničky postupně vrstvíme rybí kuličky (ne příliš natěsno) střídavě s cibulí. Obsah sklenice nakonec zalijeme připraveným zchladlým nálevem.

Kuličky do sebe vpijí část nálevu, proto posléze sklenici znovu dolijeme nálevem a teprve poté ji zavíčkujeme. Skleničky s pečenáči uskladníme v lednici a zhruba za 5 dní je můžeme konzumovat. Pečenáče podáváme s čerstvým pečivem.

 

 

Tipy:

  • Z bylinek se do rybích pečenáčů hodí především kopr, tymián, koriandr, estragon či rozmarýn.
  • Použít můžete rybí filety i celou rybu bez hlavy, ocasu a ploutví.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články