Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravou koprovku | recept

Zdravá koprovka | recept. Tato koprová omáčka je bez jakékoliv mouky, jejím základem je pouze cuketa nebo patizon. Příprava koprovky je snadná, chuť je výborná a nemusíte si dělat žádné výčitky. Stejný postup přípravy se dá využít i na fazolky na smetaně.

Co je potřeba

4 porce:

  • 20 g máslo
  • 1 střední cibule
  • 300 – 400 g cuketa nebo patizon
  • sůl, pepř
  • 100 g lučina
  • 250 ml mléko
  • voda podle potřeby
  • čerstvý nebo zavařený kopr
  • xylitol nebo stévie na doslazení
  • ocet nebo citronová šťáva
1

Patizon nebo cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme dozlatova, až cibule zesládne. Přidáme nastrouhanou cuketu nebo patizon a restujeme asi 5 minut, až bude zelenina měkká.

2

Přidáme kostku lučiny a mléko. Osolíme a opepříme. Krátce provaříme a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Podle potřeby zředíme vodou.

3

Dochutíme podle zvyku. Pokud použijeme zavařený kopr ve skleničce, většinou už není potřeba nijak doslazovat. V ideálním případě tedy nesladíme vůbec, případně použijeme xylitol nebo stévii.

4

Podáváme s vařenými brambory a vajíčkem nebo vařeným hovězím masem.

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Autor: Denisa Koloničná DiS. | Zobrazit autorská práva

Foto: Denisa Koloničná, DiS.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články