Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravou svačinu | slané varianty

Jak na zdravou svačinu | slané varianty

Jak na zdravou svačinu | slané varianty. Jak zdravě doplnit energii a živiny v průběhu dne? V článku Jak na zdravou svačinu | rady a tipy jsme vám přinesli základy, co by správná zdravá svačina měla obsahovat. A dnes přinášíme konkrétní tipy na zdravé svačiny. Co takhle tvarohovou pomazánku s paprikou, žitný chléb s krémovým sýrem a ředkvičkami nebo pečené zeleninové hranolky s avokádovým dipem?

Co je potřeba

Jednoduchá tvarohová pomazánka, paprika (1 porce)

  • 60 g polotučný tvaroh
  • 25 g lučina
  • 20 g eidam 30 %
  • jarní cibulka nebo pažitka
  • sůl, pepř
  • ½ větší barevné papriky, popř. jiná libovolná zelenina

Žitný chléb s krémovým sýrem a ředkvičkami (1 porce)

  • 50 g celozrnný žitný chléb (asi 1 plátek)
  • 25 g lučina nebo žervé
  • 1 – 2 ředkvičky
  • sůl, pepř
  • 10 g konopná semínka

Pečené zeleninové hranolky, avokádový dip (1 porce)

  • 50 g červená řepa
  • 50 g mrkev
  • 50 g petržel
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, pepř, česnek, provensálské bylinky
  • ¼ avokáda
  • 1 ks vejce
  • sůl, pepř, pažitka, podle chuti česnek
1

Jednoduchá tvarohová pomazánka, paprika

Tvaroh smícháme s lučinou, nastrouhaným sýrem, nakrájenou jarní cibulkou, solí a pepřem. Pomazánku podáváme společně s na proužky nakrájenou barevnou paprikou nebo jinou zeleninou (mrkev, řapíkatý celer, okurka apod.)


Energie a živiny na 1 porci: 875 kJ (200 kcal), 14g bílkovin, 9 g sacharidů, 12 g tuků

2

Žitný chléb s krémovým sýrem a ředkvičkami

Chléb namažeme lučinou, osolíme, lehce opepříme. Ředkvičky nakrájíme na plátky a položíme na chléb a posypeme konopnými semínky.


Energie a živiny na 1 porci: 960 kJ (230 kcal), 7 g bílkovin, 20 g sacharidů, 12 g tuků

3

Pečené zeleninové hranolky, avokádový dip

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na hranolky. Olej smícháme se solí, pepřem, bylinkami a prolisovaným česnekem. Zeleninové hranolky pomažeme směsí oleje s kořením a dáme péct na asi 15 – 20 minut (podle hrubosti hranolek) na 200 °C. Vejce uvaříme na tvrdo, necháme vychladnout. Vyzrálé avokádo dáme do misky, přidáme pokrájené vejce a společně rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme soli, pepřem, pažitkou a podle chuti také česnekem.


Energie a živiny na 1 porci: 1300 kJ (310 kcal), 10 g bílkovin, 15 g sacharidů, 24 g tuků

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Tipy

Tipy na zdravé sladké svačiny naleznete v následujícím článku: Jak na zdravou svačinu | sladké varianty.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo | rady a tipy. Přepuštěné máslo, které možná znáte také pod indickým názvem ghí, je máslo očištěné od vody, mléč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.