Přejít k hlavnímu obsahu

Jak oslnit jednoduchým křehkým koláčem s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

Oslnivý křehký koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

Tento překvapivě jednoduchý, přitom na pohled tak oslnivý křehký koláč je na suroviny nenáročnou dobrotou, kde se o neodolatelnou chuť, vláčnost, ale i oslnivý vzhled postará souznění tvarohové náplně, křehkého těsta a čokoládové polevy. Svěží ladění tvarohové náplně dokonale vyváží sladký tón čokoládové polevy a její šťavnatost zase výrazně podpoří vláčnost křehkého těsta.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím surovin oslníte křehkým koláčem velikým 28 cm

Na křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli

Na vláčnou tvarohovou náplň:

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 150 g tučné zakysané smetany
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vajíčko

Na smetanově jemnou čokoládovou polevu:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 50 ml smetany ke šlehání

Na ozdobení:

  • hrst mletých oříšků

1

Křehké těsto je v přípravě až překvapivě jednoduché a navíc na suroviny nenáročné. Stačí pouze v míse prsty zapracovat mouku se studeným máslem a solí. Jakmile ze surovin vznikne drobenka, přidejte do mísy vlažnou vodu, která vše dokonale spojí v pevné, foremné a nelepivé křehké těsto.

To pak vyválejte do kruhu o velikosti koláčové formy, formu jím vyložte a prsty vytvarujte okraje. Koláčovou formu s křehkým těstem pak odložte do lednice.

propracování surovin na křehké těsto
vyplnění koláčové formy křehkým těstem
2

Stejně jednoduše jako křehké těsto připravte i jednoduchou tvarohovou náplň, a to promícháním tvarohu, cukru, zakysané smetany a vajíčka do hladké, vláčné náplně.

Místo části krupicového cukru můžete do tvarohové náplně zakomponovat cukr vanilkový, který výrazně podpoří vůni upečeného křehkého koláče.

příprava jednoduché tvarohové náplně
3

Nyní vytáhněte koláčovou formu s křehkým těstem z lednice a v rovnoměrné vrstvě na něj naneste vypracovanou tvarohovou náplň.

Takto vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte přibližně 50 minut, dokud nebude tvarohová náplň zpevněná a lehce opečená. Poté koláč vytáhněte a nechejte vychladnout.

nanesení vláčné tvarohové náplně na křehké těsto v koláčové formě
4

V mezidobí opět zcela jednoduše připravte čokoládovou polevu, kdy nejprve ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s máslem.

rozpuštění čokolády s máslem na čokoládovou polevu
5

Jakmile se čokoláda s máslem za pozvolného míchání spojí, přilijte do ní smetanu ke šlehání pokojové teploty a stěrkou pomalu zapracujte.

přilití smetany ke šlehání do rozpuštěné čokolády
6

Připravenou, krásně lesklou čokoládovou polevu vláčné konzistence stěrkou rozetřete na povrch upečené tvarohové náplně. Tím jednoduše křehký koláč dokončíte.

rozetření čokoládové polevy na upečený křehký koláč
7

Oslnivý vzhled však křehkému koláči s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou dodáte závěrečným ozdobením mletými oříšky, kterými obvod koláče posypete. A to nejlépe hned po nanesení čokoládové polevy, dokud je poleva teplá a oříšky se k ní přilepí.

Následně koláč přesuňte do lednice a nechejte nejlépe do druhého dne zatuhnout a patřičně zvláčnět.

dodání oslnivého vzhledu zkompletovanému křehkému koláči

Tipy

  • V receptu použité křehké těsto je zcela univerzálním, a navíc jednoduchým, na suroviny nenáročným těstem, které můžete využít i pro jiné sladké koláče. Vzhledem ale k tomu, že je bez přidaného cukru, lze využití i pro slané koláče a návštěvu tak můžete oslnit i slaným křehkým koláčem připraveným ve stylu francouzského quiche.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.