Přejít k hlavnímu obsahu

Jak oslnit noblesním kakaovým moučníkem s mléčným krémem a Koka sušenkami

17. Listopad 2023
Noblesní kakaový moučník s mléčným krémem a Koka sušenkami

Moučník noblesní a atraktivní, přitom však nijak složitý ani v přípravě zdlouhavý. Oblíbené, tmavě kakaové Koka sušenky vyskládané na lahodně mléčném krému jsou atraktivní a chutnou ozdobou, která pak v kontrastním sladění s tmavě kakaovým korpusem a světlým mléčným krémem činí ze zákusku moučník veskrze noblesní a na pohled atraktivní.

Co je potřeba

Na tmavě kakaový korpus:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • 100 g másla
  • 5 lžic oleje
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1–2 lžíce tmavého kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Na mléčný krém:

  • ½ l mléka
  • 3 lžíce Solamylu
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na atraktivní ozdobu:

  • 1–2 krabice Koka sušenek

1

Základem noblesního kakaového moučníku je dokonale nadýchaný, tedy dobře prošlehaný tmavě kakaový korpus, který je mnohem atraktivnější než klasický třený korpus. V míse proto metličkou intenzivně šlehejte vajíčka s cukrem, a to až do nadýchané bělavé pěny.

prošlehání vajíček s cukrem do nadýchané vaječné pěny
2

Do vaječné pěny přilijte mléko, olej i rozpuštěné, avšak zchladlé máslo a opět metličkou intenzivně prošlehejte.

vešlehání dalších tekutých složek potřebných pro nadýchaný korpus
3

Na závěr dobře prošlehaný základ korpusu zahustěte moukou, obarvěte tmavým kakaem a přisypejte prášek do pečiva. Opět metličkou pak vše vymíchejte do hladkého litého těsta, které nanesené na plechu vyloženém pečicím papírem pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) cca 20 minut. Upečený, noblesně nadýchaný tmavě kakaový korpus nechejte na plechu zcela zchladnout.

dokončení přípravy těsta vmícháním sypké směsi
4

Nyní začněte s přípravou lahodného mléčného krému tím, že mléko se Solamylem povaříte v hrnci na hustou kaši. Vařte na mírném ohni a za stálého míchání, kdy ke konci mléčný krém poměrně rychle houstne, míchání tedy zrychlete, aby se v mléčném krému neutvořily hrudky.

zahájení přípravy mléčného krému
5

Horký mléčný základ oslaďte moučkovým i vanilkovým cukrem a přidejte na kousky nakrájené máslo, které za pomalého míchání metličkou nechejte v krému rozpustit.

Pokud se vám mléčnou směs nepodaří metličkou vymíchat v hladký krém, po zchladnutí prošlehejte elektrickými metlami nastavenými na mírné otáčky.

dokončení mléčného krému vmícháním másla a cukru
6

Hladký mléčný krém pak v rovnoměrné vrstvě naneste na vychladlý tmavě kakaový a noblesně nadýchaný korpus, povrch uhlaďte a následně na krém vyskládejte kakaové Koka sušenky, které prsty do krému jemně vmáčkněte.

Takto ozdobený kakaový moučník přesuňte do lednice zatuhnout. Poté nakrájejte na dílky, které oslní nejen svým noblesním vzhledem, ale i dokonalou vláčností a intenzivně kakaovou chutí.

Pro atraktivnější vzhled kakaového moučníku používejte pouze celé, nepolámané Koka sušenky. Vzhledem k tomu, že Koka sušenky bývají často polámané, mějte doma raději dvě balení.

nanesení mléčného krému na kakaový korpus a závěrečné ozdobení Koka sušenkami

Tipy

  • Mezi dospělými bude tento noblesní kakaový moučník s Koka sušenkami ještě atraktivnější, pokud samotné Koka sušenky před vyskládáním na mléčný krém rychle protáhnete miskou s rumem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kakaovou roládu I recept
Jak upéct kakaovou roládu I recept
Jak upéct kakaovou roládu I recept. Rolády jsou jedním z mnoha oblíbených zákusků, které si rádi dopřejeme u dobrého čaje nebo kávy. Spolu s bábovkou…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.