Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat černý kořen

Černý kořen (neboli hadí mord španělský – latinsky pak  scorzonera hispanica) je druh kořenové zeleniny, která se na našich zahrádkách v současnosti příliš nepěstuje, u našich babiček tomu však bylo jinak. Tato zelenina výjimečná svými účinky na lidské zdraví a schopností přezimovat na záhonu, se v Evropě rozšířila během 16. století. Právě nyní je vhodná doba na zasetí černého kořene pro sklizeň v následujícím roce. Více se o pěstování i využití černého kořene dozvíte v následujících krocích.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Černý kořen je bohatým zdrojem cenných látek – nalezneme v něm např. vitamíny A, C a E a vitamíny skupiny B, z minerálů pak železo, vápník, hořčík, fosfor, mangan, zinek, draslík a další. Tato zelenina naopak neobsahuje mnoho kalorií a je velmi dobře stravitelná. Užívání černého kořene mimo jiné podporuje látkovou výměnu, příznivě působí na stav pokožky (pomáhá např. s léčbou ekzémů), regeneruje střevní mikroflóru (zejména po léčbě antibiotiky), užívá se i při léčbě dny a problémech s klouby.

2

Černý kořen se pěstuje ze semínek, která vyséváme v období od konce února do začátku dubna, abychom se dočkali sklizně na podzim. Další možností je výsev během července či srpna – v tom případě budeme sklízet na jaře (před rozkvětem rostliny) následujícího roku.

Pro pěstování černého kořene je zapotřebí dobře a hluboce propracovaná půda, přihnojená nejlépe uleželým kompostem – v době růstu pak již rostlinu nepřihnojujeme. Černý kořen pro své pěstování vyžaduje lehkou zeminu.

Stanoviště by mělo být slunečné, případně v mírném polostínu a jako vhodného souseda můžeme zvolit např. mrkev, pastinák či petržel.

3

Semínka vyséváme do hloubky asi 2 centimetry, do řádků vzdálených zhruba 30–40 cm od sebe. Vhodné jsou také hrůbky používané zejména k pěstování mrkve. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 10 centimetrů.

Během vegetace rostlině postačí mírná zálivka a pravidelné okopávání.

4

Černý kořen snadno přečká zimu na stanovišti a hodí se proto k postupné sklizni kdykoliv během zimy, kdy není zmrzlá půda. Kořeny lze sklidit také jednorázově na podzim a uskladnit je zahrabané do vlhkého písku ve sklepě. Při vyrývání kořenů je zapotřebí velká opatrnost, neboť jsou náchylné k lámání.

Černý kořen se používá v syrovém stavu (třeba v pomazánkách či salátech) i tepelně opracovaný – dá se smažit, dusit, zapékat, vařit i grilovat.

Léčivými účinky oplývají taktéž listy této rostliny.

Ze sušeného kořene se dá připravit nálev, jehož popíjení sice nedosahuje takových léčivých účinků jako konzumace kořene v čerstvém stavu, nicméně je dostupný během celého roku.

Rostlina kvete žlutými květy podobajícími se smetance lékařské. Nejčastěji se černý kořen sklízí před rozkvětem, avšak pokud necháte některý květ dozrát, získáte semínka pro další setbu.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat a zpracovat chřest
Jak pěstovat a zpracovat chřest | rady a tipy. Sezóna chřestu začíná v polovině dubna, pokud si však chcete vypěstovat chřest doma, úrody se dočkáte a…
Jak se zbavit smutnic | rady a tipy
Jak se zbavit smutnic | rady a tipy. Jsou otravné a užírají kořínky našich pokojových rostlin. Řeč je o smutnicích, malých, černých muškách, které při…
Jak pěstovat sněženky | rady
Jak pěstovat sněženky | rady. Sněženka je jednou z nejoblíbenějších prvních jarních rostlin. Je otužilá, dokáže prorazit i vrstvu sněhu a vykvést. I k…
Jak správně uskladnit jablka | rady
Jak správně uskladnit jablka | rady. Naši předkové si dokázali velmi vážit úrody, kterou sklidili, a tak se také dokázali dobře postarat o její kvalit…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.