Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat ibiškovec jedlý neboli okru | návod

Jak pěstovat ibiškovec jedlý neboli okru | návod. Ibiškovec jedlý neboli okra (stejně tak se nazývají i plody této rostliny) se u nás zatím příliš nepěstuje, je to však škoda. Tato rostlina vyniká nejen bohatou úrodou zdravých plodů, které se využívají jako zelenina, ale také krásnými květy a dekorativními listy. V následujícím článku naleznete návod, jak si okru na zahradě vypěstovat.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Ibiškovec či ibišek jedlý (Hibiscus esculentus, Abelmoschus esculentus) je jednoletá rostlina, jejíž přesný původ není známý. Je možné, že pochází z Indie, kde se nazývá bhindi, případně z Etiopie nebo jiné země Afriky či Asie. V anglicky mluvících zemí se setkáme s názvem lady fingers či gumbo, ve Francii a Itálii gombo.

2

V našich podmínkách je vhodné si okru předpěstovat doma nebo ve skleníku a na venkovní stanoviště ji přesadit až v polovině května. Klíčení podpoříme namočením semínek na 12 – 24 hodin do vody či bylinkového nálevu. Semínka zasadíme po jednom asi 2 – 3 cm hluboko do malých květináčů či kelímků od jogurtu naplněných výsevním substrátem.

Setkala jsem se i s informací, že je lepší zasadit semínka během května přímo na finální stanoviště, postačí však, když si dáte při přesazování sazenic pozor a nepoškodíte kořeny.

 

3

Okra pro svůj růst potřebuje dostatek prostoru a tepla, vybereme chráněné místo na slunci či v polostínu. Velmi dobře se jí bude dařit ve skleníku nebo fóliovníku. Půda pro pěstování by měla být lehká, s dostatkem živin, které můžete dodat pomocí uleželého kompostu. V průběhu růstu přihnojujeme rostlinu asi 1× měsíčně - nejlépe organicky pomocí další dávky kompostu, případně bylinné jíchy či zkvašených slepičinců.

 

Zálivka by měla být pravidelná (minimálně 1× týdně), nicméně rostlina dobře snáší sucho. Zaléváme ji ke kořenům nejlépe v ranních hodinách. Vhodné je také mulčování.

 

 

 

4

Plody sbíráme asi 3.– 5. den po odkvětu, měly by být zhruba 5 – 8 cm velké (ne větší než 10 centimetrů) s měkkou stopkou, nenecháváme je na rostlině úplně dozrát, neboť by byly příliš tvrdé. Okru je třeba sbírat pravidelně (nejlépe obden) jako např. okurky či cukety, jinak zastaví nasazování dalších plodů.

5

Plody okry využijeme v kuchyni rozličnými způsoby – dají se smažit, grilovat, zapékat, větší plody i plnit. Hodí se i do dušených masových směsí a k přípravě polévky. Syrové plody lze přidat do zeleninového salátu. S ohledem na možný původ jsou také součástí tradiční indické kuchyně – zkuste si připravit třeba bhindi masalu či bhindi bhaji.

 

Nadbytek úrody je možné skladovat asi týden v lednici, případně zamrazit či zavařit nakyselo jako okurky.

 

Pokud vám nevyhovuje mazlavější konzistence tepelně upravných plodů, je možné ji zmírnit. Plody je vhodné dobře omýt a poté osušit utěrkou, měly by se pouze krátce tepelně upravit v celku, nejlépe s přidáním kyselých přísad – např. rajčat, citrónu, jogurtu, octu, apod.

 

Sušená rostlina s plody se využívá i jako součást suchých vazeb.

 

Nedozrálá semena okry se používají jako náhražka kávy, případně se z nich lisuje olej. Dají se také konzumovat syrové, chutnají podobně jako hrách. Naopak semena zcela dozrálých a uschlých plodů si můžete schovat na příští rok a vypěstovat si z nich další rostliny.

 

Mladé listy okry můžete přidat do zeleninového salátu nebo si z nich připravit špenát.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat a zpracovat chřest
Jak pěstovat a zpracovat chřest | rady a tipy. Sezóna chřestu začíná v polovině dubna, pokud si však chcete vypěstovat chřest doma, úrody se dočk…
Jak a co vysadit k pergole | tipy
Jak a co vysadit k pergole | tipy. Pergoly obvykle zastřešují nebo alespoň vytvářejí příjemný stín nad terasami určenými k posezení, odpočinku a nebo…
Jak pěstovat medvědí česnek
Jak pěstovat medvědí česnek | rady a tipy. Medvědí česnek je oblíbená jarní bylinka, která sice roste i ve volné přírodě, neměla by se však trhat ve v…