Přejít k hlavnímu obsahu

Jak používat tempeh – "sójový hermelín"

Už jste narazili v obchodě na tempeh, ale nekoupili jste ho, protože byste nevěděli co s ním? Nebo jste neměli odvahu? Já jsem ji také neměla, ale po ochutnání na návštěvě u přátel jsem si jej zamilovala. A co že to vlastně Tempeh je? Tempeh jsou fermentované sójové boby, které se po uvaření nechávají několik dní zrát, dokud neprorostou bílou plísní a nespojí se dohromady. Poté se vaří, smaží, udí či marinuje. A co je nejlepší? Tempeh je velice zdravá potravina a chutná jako maso – lze ji tedy použít jako jeho plnohodnotnou náhradu. Přináším pár tipů, jak tempeh využít v kuchyni.

Co je potřeba

Tempeh

Kde jej seženu? Tempeh je k dostání v prodejnách zdravé výživy a v některých supermarketech.

Jaké jsou varianty? Tempeh je k dostání v několika variantách: Přírodní - je prorostlý bílou plísní a je nutné jej před konzumací povařit. Uzený, smažený a marinovaný - není nutné je tepelně upravovat, lze rovnou konzumovat.

1

Tempeh obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin, fosfor, vápník, železo a vitamíny skupiny B. Je to díky fermentaci nejzdravější a nejkvalitnější sójový produkt. Tempeh je velice lehce stravitelný a napomáhá k léčbě mnoha chorob – např. anémie, osteoporóze, střevních potíží či nádorových onemocnění. Navíc neobsahuje cholesterol a je nízkotučný, je tudíž vhodný i pro redukční diety. Tempeh je skvělá potravina pro děti, sportovce i těhotné ženy. Jak připravit jednotlivé druhy? Přírodní tempeh – povaříme v osolené nebo sójovou omáčkou ochucené vodě 15 minut, necháme okapat a dále upravujeme jako maso. Můžeme jej rozříznout na půl a poté podélně na plátky a osmažit na oleji do zlatova, obalit v trojobalu nebo těstíčku jako řízek, fritovat. Uzený tempeh – lze použít všude tam, kde jsme zvyklí na uzenou chuť. Např. můžeme tempeh nakrájet na drobné kostičky, osmažit a použít na halušky místo slaniny nebo jako náplň do bramborových knedlíků místo uzeného masa. Smažený tempeh – je praktický, protože jej můžeme hned použít, např. nakrájený na plátky do sendviče, nakrájený na kostičky do zelné polévky místo klobásy, do guláše, zeleninových asijských jídel. Výborný je také krátce osmažený a podáváný s červenou čočkou a tortilami či bagetou. Rozdrobený tempeh můžeme použít místo mletého masa v receptech na boloňské špagety, lasagne, karbenátky apod. Já jej mám nejraději jako rychlou svačinu – dávám si jej mezi toust či chléb. Marinovaný tempeh – již okořeněný tempeh výraznější chuti. Lze jej použít podobně jako tempeh smažený či z něj připravit pikantní pomazánku: tempeh, horčici, mořskou sůl, chilli, čerstvě mletý pepř dáme do mixéru a rozmixujeme najemno. Nakrájený na kostičky a podušený se zeleninovou směsí také výborně doplní bramborové placky. Přeji vám dobrou chuť.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.