Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat a koupit kvalitní olivový olej

Jak poznat a koupit kvalitní olivový olej

Olivový olej obsahuje mnoho nejrůznějších látek prospěšných našemu zdraví. Určitě vás nepřekvapí, že čím je olej kvalitnější, tím více žádoucích látek obsahuje. A zapomínat nesmíme ani na jeho skvělou chuť. Článek vám pomůže orientovat se v mnohdy nepřehledné nabídce olivových olejů v našich obchodech.

Co je potřeba

olivový olej

1

Obal První věc, která vás na prohlíženém výrobku zaujme, je samozřejmě obal. Je dobré vědět, že olivový olej je citlivý na světlo a je tedy nutné skladovat ho v tmavě zbarvených nádobách. Extra panenský a panenský olivový olej je k sehnání téměř výhradně ve skleněných lahvích.

2

Druh Extra panenský (extra virgine). Nejkvalitnější produkt. Lisovaný za studena, bez chemických úprav. Panenský (virgine). Méně kvalitní varianta, získává se z plodů mechanickým vytlačením a lisováním. Opět bez chemických úprav. Rafinovaný (rafined). Získává se z plodů za pomoci kombinace tepla a mechanického tlaku. Poté se upravuje chemicky. Olivový (olive oli nebo olio di oliva). Obvykle směs panenského a rafinovaného oleje. Na lahvích bývá nápis "Made from refined olive oils". Olej z pokrutin (pomace nebo sansa d´oliva). Vyrábí se z posledního lisovaní olivových slupek a pecek. Primárně určený pro technické účely.

3

Etiketa Na etiketě byste měli kromě druhu najít také kyselost oleje. Týká se to především kvalitních panenských olejů, kde je stupeň kyselosti ukazatelem kvality. Velmi dobré oleje mají aciditu okolo 1% a ty nejlepší dokonce okolo 0.3%! Trvanlivost olivového oleje by neměla překročit 18 měsíců. Delší doba je podezřelá a obvykle svědčí o chemické úpravě. Extrémně kvalitní olivové oleje mají trvanlivost pouze jeden rok.

4

Vzhled oleje Tady vás trochu zklamu, protože kvalita tekutých oliv se nepozná ani podle jejich hustoty, ani podle barvy. Spotřebitelé se někdy zbytečně děsí zákalu nebo usazeniny v lahvi, která ale nemá na kvalitu oleje žádný vliv. Jde pouze o důsledek skladování oleje při nízkých teplotách (pod 10°C) a při pokojové teplotě se brzy ztrácí. Na tomto místě musím také zmínit označení „light olive oil.“ Nejde o olej s nízkým obsahem tuku, jak se může na první pohled zdát, ale o produkt s velmi světlým zabarvením.

5

Cena Posledním ukazatelem je rozhodně cena. Panenské oleje jsou nejdražší,  rafinované levnější.

Tipy

Po nákupu olej uskladněte na tmavém místě. Ještě lépe uděláte, když láhev s olejem zabalíte např. do alobalu, abyste zabránili přístupu světla.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak koupit zralou dýni | rady
Jak koupit zralou dýni | rady
Jak koupit zralou dýni | rady. Každý podzim jsou obchody a prodejci se zeleninou zavaleni charakteristickými obřími oranžovými plody. Dýňová polévka n…
Jak naladit TV Telka | postup
Jak naladit TV Telka | postup
Jak naladit TV Telka | postup. TV Telka je nový bezplatný televizní kanál ze skupiny Nova. Pamatujete na Riskuj!, Kolotoč, Rychlý prachy, nebo budete…
Jak prát záclony | rady
Jak prát záclony | rady
Jak prát záclony | rady. Sněhobílým záclonám v českých oknech ještě zdaleka neodzvonilo, i když jsou určitě méně populární než například před dvaceti…
Jak naladit Prima ZOOM | rady
Jak naladit Prima ZOOM | rady
Jak naladit Prima ZOOM | rady. Nalaďte si TV Prima Zoom a užijte si začátek neplaceného programu plného dokumentárních filmů o přírodě, vesmíru n…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.