Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit arašídovo-datlové tyčinky s čokoládou a kokosem | recept

Jak připravit arašídovo-datlové tyčinky s čokoládou a kokosem | recept. Netradiční, jiné, ale naprosto vynikající je spojení arašídů, datlí a kokosu, zvláště pak za přispění dalších surovin, které jejich chuť ještě podpoří a zvýrazní. Společně vytvoří dokonale vyváženou, tak akorát sladkou dobrotu, kterou k dokonalosti dovedete čokoládovou polevou.

Co je potřeba

  • 150 g vypeckovaných datlí
  • 150 g nesolených arašídů
  • 4 lžíce arašídového másla
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 25 g tmavého kakaa
  • 4 lžíce rumu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (případně vanilkové aroma)
  • 150 g čokolády na vaření či hořké čokolády
  • kokos na posypání
1

Vypeckované datle nakrájejte na menší kousky a společně s arašídy mixujte ve výkonném mixéru přibližně 2-3 minuty.

2

Poté přidejte arašídové máslo a pokračujte dál v mixování tak dlouho, dokud ze surovin nevznikne téměř pasta.  

3

Směs přendejte do mísy a přidejte k ní kakao, kokos, rum a vanilkový extrakt. Vše společně, nejlépe rukou, propracujte do pevné, nedrolivé hmoty. Případně přidejte lžíci či dvě rumu na zvláčnění.

4

Hmotu pak dlaní napěchujte do pečicím papírem vyložené formy s rovnými boky a dejte na půl hodiny vychladit.

5

Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Mně se osvědčila kombinace obou druhů čokolád, a to v poměru 100 g čokolády na vaření a 50 g hořké čokolády.

6

Čokoládu rovnoměrně rozetřete na vychlazené těsto (hmotu). Na závěr teplou čokoládu zlehka posypte kokosem na ozdobu a dejte do lednice ztuhnout.

7

Po ztuhnutí stačí nakrájet na tyčinky či kratší a menší dílky.

Arašídové máslo můžete přidat jakékoliv, jak jemné (smooth), tak verzi s křupavými kousky (crunchies). Jemné se snáze promísí s ostatními ingrediencemi, křupavé ale díky svým arašídovým kouskům zanechá výraznější chuť.

Formu použijte raději širší či větší, aby výška této arašídovo-datlové dobroty byla přibližně 1 cm. Pak krásně drží při sobě. Jakmile je vrstva příliš vysoká, spodní část má tendenci se drolit, odpadat.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.