Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bavorský jablkový koláč | recept

Bavorský jablkový koláč | recept.

Pokud milujete jablka jako já, tak máte jistě rádi i závin, buchty či koláče s jablky. A pokud rádi experimentujete s novými recepty, můžete si vyzkoušet upéct bavorský jablkový koláč.

Co je potřeba

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 prášku do pečiva

Náplň

  • 5 jablek
  • skořice
  • rozinky
  • cukr
1

Cukr, vanilkový cukr a máslo dáme do mísy a utřeme. Pak přidáme vejce a vymícháme. Následně postupně přidáváme mouku, ve které jsme promíchali prášek do pečiva a špetku soli.

Těsto dobře vypracujeme. Hotové těsto dáme odpočinout do lednice na cca 30 minut.

2

Jablka umyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak jablka nastrouháme a v míse promícháme se skořicí, rozinkami a podle chuti přisladíme cukrem.

3

Formu na koláč vymažeme máslem. Předehřejeme si troubu na 200 °C.

Odpočinuté těsto vyndáme z lednice. Ze 2/3 těsta vyválíme placku. Placka by měla být větší než je forma, protože potřebujeme zvýšené okraje. Placku přeneseme do formy a upravíme tak, aby okraje těsta dosahovaly cca do výše okraje formy.

4

Na těsto ve formě dáme připravená nastrouhaná a ochucená jablka.

Vyválíme placku ze zbylého těsta. Plackou překryjeme jablka ve formě a okraje spojíme s první plackou. Těsto několikrát (na více místech) propíchneme vidličkou. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem.

5

Koláč ve formě vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 minut.

Pak teplotu snížíme na 170 °C a koláč dopečeme. Dopečení trvá cca 20 - 30 minut.

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct drážďanský koláč | recept
Drážďanský koláč | recept. Recept na následující koláč sice nepatří k těm nejrychlejším, ale rozhodně není náročný na suroviny. Obsahuje pouze vejce,…