Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bezmasý guláš s houbami a zeleninou | recept

15. Říjen 2019

Bezmasý guláš s houbami a zeleninou | recept. Guláš se nejčastěji vaří z hovězího, případně vepřového masa. Pokud však chcete svůj jídelníček odlehčit, můžete si jej připravit v bezmasé variantě s houbami a zeleninou. Výhodou je také rychlejší příprava, jelikož houby a zelenina změknou velmi rychle. V případě, že neseženete lesní houby, použijte klidně kupované žampiony či hlívu ústřičnou.

 

Co je potřeba

  • 2 lžíce rostlinného oleje či přepuštěného másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 velká paprika (bílá, zelená, ale klidně i červená)
  • 2 středně velká rajčata
  • kousek cukety
  • 300 g očištěných pokrájených hub
  • voda na podlití
  • sůl, pepř, mletá sladká a pálivá paprika
  • čerstvé či sušené bylinky (např. majoránka, rozmarýn, tymián či bazalka)
  • jíška ze 2 lžic špaldové mouky
1

Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, rajčata, papriky a cuketu pak na větší kousky. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo.

2

V hrnci rozpálíme olej či přepuštěné máslo a osmažíme na něm cibuli a posléze i česnek. Poté přidáme houby, nastrouhanou mrkev a vše krátce orestujeme.

3

Následně přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, osolíme ji a poprášíme mletou paprikou a podlijeme vodou.

4

Zeleninu a houby podusíme do změknutí.

Nakonec guláš zahustíme jíškou připravenou ze špaldové mouky a podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme mletou paprikou a čerstvými či sušenými bylinkami.

5

Bezmasý guláš s houbami a zeleninou podáváme s vařenými brambory či s těstovinami, hodí se k němu však i rýže nebo čerstvé pečivo.

  • Pro přípravu bezmasého guláše je možné použít také brambory, dýni, lilek, petržel nebo řapíkatý celer.
  • Jestliže chcete dosáhnout pikantnější chuti, přidejte čerstvou či sušenou chilli papričku, případně chilli koření.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články