Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit borůvkovou marmeládu | recept

Recept na borůvkovou marmeládu. Léto je čas zrání zahradních a lesních plodů i borůvek. Borůvky jsou ze všeho ovoce opravdovým skvostem, který les nabízí. Přiznejme si, pracně se sbírají, ale určitě trochu té námahy stojí zato. Jejich vzácná chuť a hodnota pro lidské zdraví je nepřekonatelná. Kdo přece nemá rád borůvkové knedlíky, borůvkové koláče nebo borůvky rozmačkané se šlehačkou? Stejně vzácná je borůvková marmeláda nebo borůvkový džem. U borůvek se v podstatě nesetkáme ani s žádnou alergií ani při dlouhodobém používání.

1

Co borůvky pro lidské zdraví znamenají

Borůvky obsahují mnoho vitamínů a minerálů důležitých pro lidské zdraví i účinné biolátky, které regenerují oční barvivo a zlepšují vidění zejména za šera. Působí pozitivně na nervový systém, snižují hladinu cukru v krvi, tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. Borůvky jsou účinné také při průjmech a dalších střevních potížích, snižují hladinu cholesterolu v krvi a jsou dobrou prevencí proti infekcím. Borůvky pro vysoký obsah taninu jsou významným antioxidantem.

2

Výroba a příprava borůvkového džemu - marmelády

Pokud si borůvky trháme sami, musíme je před zpracováním ještě přebrat a očistit od lístků a drobných stopek, které na brusnici mnohdy pevně drží. Pokud borůvky koupíme na tržnici, jsou z větší části již přebrané. Nezapomeňte vždy borůvky propláchnou v cedníku.

3

Příprava borůvkové marmelády: Borůvky krátce povaříme

Připravené a očištěné borůvky dáme do kastrolu a podlijeme malým množstvím vody a přivedeme k bodu varu. Vaříme asi 5 minut. Pak přidáme cukr, na 1 kg borůvek 700 až 800 g, podle kyselosti ovoce, půl lžičky kyseliny citrónové a pektin (použijeme podle návodu) a ještě vaříme asi tak 10 minut.

4

Borůvkovou marmeládu plníme do skleniček

Hned po dovaření plníme borůvky do sklenic, zavřeme víčkem a sklenice otočíme dnem vzhůru asi na půl hodiny, aby se víčko dobře zatáhlo. Pokud chcete raději sterilizovat, dostačujících je tak 10 minut při teplotě 90°C. Borůvková marmeláda je hotová a můžete ji ochutnávat po celý rok.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak udělat borůvkový džem | recept
Borůvkový džem má výtečnou chuť a vůni, ale nejsou zanedbatelné ani jeho příznivé účinky na zažívání. Borůvkový džem zajímá lidi, které po jiných zava…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.