Jak připravit Boston Cream Pie, koláč s polevou a smetanově-žloutkovým krémem?
Máte rádi vláčné koláče, krémové řezy a moučníky s polevou, které se doslova rozplývají na jazyku? Pak musíte ochutnat Boston Cream Pie, což je dokonalá kombinace piškotu, lahodného pudingového krému a polevy nahoře. Pochází z amerického Massachusetts a po celém světě si našel spoustu milovníků, stejně jako např. anglický dezert posset, který dokonale umí nahradit italskou panna cottu.
Co je potřeba
Na krém budete potřebovat:
- 3 žloutky
- 100 g krystalového cukru
- 2 lžíce škrobu
- Sůl
- 240 ml plnotučného mléka
- 60 ml hrnku šlehačky
- Lžíce másla
- Lžička vanilkového extraktu
Na korpus budete potřebovat:
- 114 g lžic másla
- 225 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky soli
- 180 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- 200 g krystalového cukru
- 1lžička vanilkového extraktu
Na polevu budete potřebovat:
- 60 ml smetany ke šlehání
- 115 g čokolády na vaření
- Lžička oleje
Znáte americký dezert?
Možná americké dezerty aspoň trochu znáte, ale tento vám zatím nic neříká. Pak vězte, že se nejdříve jmenoval Chocolate Cream Pie nebo Parker House Chocolate Cream Pie. Je považován za oficiální koláč státu Massachusets a zdejší obyvatelé jsou na něj patřičně hrdí.
V originálu je složen z francouzských máslových piškotů spojených vanilkovým krémem a přelitý čokoládovou polevou.
Postup
Nejdříve si připravíme krém, protože by se měl chladit aspoň 3 hodiny. V hrnci šlehejte žloutky s cukrem do jejich spojení. Pak přidejte kukuřičný škrob a sůl. Poté přilévejte mléko a prošlehávejte. Nakonec přidejte máslo a smetanu. Jak se začne směs vařit, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, cca 2 minuty. Poté puding přepasírujeme přes sítko a vmícháme vanilku. Dáme chladit.
Korpus začneme tím, že vymažeme kulatou nebo čtvercovou formu a vyložíme ji pečicím papírem. Troubu pak zapněte na 160 °C. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. V menším hrnci na mírném ohni přivedeme k varu mléko a máslo. Po rozpuštění odstavíme. V další míse vyšleháme vajíčka s cukrem, dokud nevznikne hustá hmota. Přidáme mléko s máslem a šleháme do spojení. Pak přidáme sypkou směs mouky a vanilky, soli, a zašleháme.
Pečení vám zabere asi 35 minut, zda je hotovo zkuste za pomoci špejle. Když se těsto na ni nelepí, je korpus upečen.
Po upečení jej necháme vychladnout na mříže a poté nožem opatrně rozkrojíme na dvě shodná kola. Spodní část korpusu potřeme krémem a přiklopíme vrchní částí.
Nakonec připravíme polevu. Tu připravíme tak, že do mísy nalámeme čokoládu, přidáme olej a sůl. Pak k varu přivedeme v hrnci smetanu, a až je vroucí, odstavíme a nalejeme na čokoládu. Necháme pár minut působit teplo a poté vyšleháme do hladka. Nakonec ji dlouhým rovným nožem rozetřeme po povrchu dortu.
Jestliže si tento dort označovaný jako pie upečete, uvidíte, že vám bude náramně chutnat a budete si jej připravovat při mnoha svátečních příležitostech.
Tipy
Dle vlastní fantazie si jej lidé často doplňují o ovoce, nebo korpus rozřežou na 3 díly, nebo lze do pudingu přidat šlehačku, nahoru ještě pokapou ovocný či karamelový sirup, plátky mandlí, kousky ořechů… Anebo jej lze upéct bez kulaté formy stejně, jako řez. Stačí upéct dva pláty a ty pak spojit a nakrájet na kostky. Tato forma podávání vypadá moderně a trendy.
Diskuze k článku