Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bylinkové rychlokvašky | recept

Jak připravit bylinkové rychlokvašky | recept

Bylinkové rychlokvašky | recept. Pokud si nevíte rady, co si počít s většími nakládačkami, zkuste si připravit bylinkové rychlokvašky podle našeho receptu. Postup je velmi jednoduchý a navíc jsou rychlokvašky velmi zdravé, neboť se tepelně nezpracovávají a vyrábějí se pomocí mléčného kvašení.

Co je potřeba

  • 2 kg okurek
  • Voda na nálev dle potřeby
  • Sůl (na 1 litr vody asi 40 g soli)
  • Čerstvé bylinky – kopr, bazalka, estragon, bobkový list nebo jiné oblíbené bylinky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžičku celého pepře
  • Vinné, dubové či višňové listy (celkem asi hrst)
  • Zavařovací sklenice
1

V okurkách díky tomuto způsobu zpracování zůstane mnoho cenných látek a mají řadu léčivých účinků získaných mléčným kvašením. Rychlokvašky ozdravují střevní mikroflóru, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, zlepšují imunitu a slouží jako prevence před vznikem některých druhů rakoviny.

2

A jaký je postup?

Okurky důkladně omyjeme a propícháme je vidličkou. Urychlíme tak proces kvašení a podpoříme vstřebání chutí do okurek.

3

Na dno čisté sklenice nasypeme část omytých vinných, višňových či dubových listů nebo jejich kombinaci, koření a čerstvých bylinek. Do sklenice poté střídavě vrstvíme okurky, čerstvé bylinky a koření. Okurky do sklenice pečlivě urovnáme. Poslední vrstvu budou tvořit listy, kterými překryjeme povrch okurek.

4

Poté obsah zalijeme vychladlým lákem, který připravíme rozmícháním soli v převařené vodě.

5

Nakonec stačí okurky zatížit čistým plochým kamenem nebo talířem. Sklenici poté zavíčkujeme nebo překryjeme utěrkou a umístíme ji na větrané místo při pokojové teplotě. Rychlokvašky můžete konzumovat asi za 7-10 dní. Poté je skladujte i s lákem v chladu.

Tipy

  • Rychlokvašky můžete ochutit také křenem, chilli papričkami nebo česnekem.
  • Lák z rychlokvašek nemusíte vylévat, je možné jej pravidelně pít a využít tak jeho skvělé léčivé účinky.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat dýňové máslo | recepty
Jak udělat dýňové máslo | recepty
Dýňové máslo | recepty. Tykev, neboli dýně, získává několik posledních let na oblibě. Tykví existuje mnoho rozmanitých druhů, patří mezi ně patizony,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.