Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit cannelloni se špenátem a masem | recept

Cannelloni se špenátem a masem | recept. Plněné těstoviny podle následujícího receptu vyžadují trochu více práce při přípravě. Odměnou za ni je jejich výborná chuť. Stejným způsobem si můžete uvařit i lasagne. Množství si můžete upravit podle své chuti a počtu porcí. Rozpis surovin postačí pro 5 lidí, je to poměrně syté jídlo.

Co je potřeba

  • cannelloni
  • 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 250 g čerstvých špenátových listů
  • 200 g žampionů
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • oregano
  • sůl
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 1 plechovka rajčat
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • 1 lžička krupicového cukru
  • bobkový list
  • oregano
  • 2 lžíce olivového oleje

Bešamel:

  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 900 ml mléka
  • sůl
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
1

Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli rozkrájenou na kostičky a plátky česneku. Pak přidáme mleté maso a za občasného míchání ho opečeme. Maso osolíme a okořeníme oreganem.

2

Jakmile maso zbělá, přidáme plátky žampionů a špenátové listy nakrájené na proužky. Společně vše asi 10 minut dusíme pod pokličkou. Pak směs odstavíme a necháme zchladnout.

3

Jako další krok následuje příprava rajčatové omáčky. Na pánvičce s vyšším okrajem a trochou olivového oleje osmahneme kostičky cibule. Přidáme konzervovaná rajčata (krájená nebo předem pokrájejte), bobkový list, sůl a oregano. Kyselost rajčat srazíme lžičkou krupicového cukru. Omáčku několik minut povaříme a případně vyladíme chuť solí a cukrem podle sebe, pak odstavíme.

4

Cannelloni nemusíme předvařovat. Během zapékání vstřebají tekutinu z omáček a změknou. Suché (nepředvařené) trubičky naplníme částečně zchladlou masovou směsí. Naplněné skládáme do olejem potřené zapékací misky těsně vedle sebe. Miska by měla být zcela zaplněná trubičkami v jedné vrstvě.

5

Na vrstvu těstovin nalijeme rajčatovou omáčku a povrch uhladíme stěrkou tak, aby omáčka zatekla do všech mezer. Nakonec jako poslední vrstva přijde bešamelová omáčka. Do rozpuštěného másla vmícháme hladkou mouku, usmažíme bledou jíšku a zalijeme studeným mlékem. Dobře směs prošleháme, abychom rozbili případné moučné hrudky. Několik minut povaříme a bešamel můžeme ihned použít.

6

Pokrm vložíme do trouby a při 200 °C zapékáme asi 35 minut. Omáčka se téměř vstřebá, povrch lehce zhnědne a těstoviny budou správně měkké.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Řecká musaka | recept. Musaka je pokrm z mletého masa a lilku, typický pro Řecko a Bulharsko. V každé zemi se připravuje jinak a má i mnoho regionální…