Jak připravit chlebovou polévku s kořenovou zeleninou | recept
Chlebová polévka s kořenovou zeleninou | recept. Chlebovou polévku s kořenovou zeleninou si připravíte doma velice snadno. Stačí pár surovin, které máte pravděpodobně neustále doma. Vedle klasické kořenové zeleniny, mrkve, celeru a petržele, si již vystačíte jen s bramborami a se starým chlebem. Jde tedy zároveň i o velice levné jídlo, při němž spotřebujete zbytky a přitom nasytíte své blízké.
Co je potřeba
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- ¼ bulvy celeru (či dle chuti)
- 1 menší petržel
- 1 bramboru
- 3 krajíce starého chleba nebo 2 rohlíky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl a pepř na dochucení
- lžička majoránky a lžička libečku
- jarní cibulka a krutony na ozdobu
Jako první zbavte cibuli slupky a nakrájejte ji na drobné kostičky. V hlubším hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm opečte. Mezitím oloupejte česnek a prolisujte ho. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte k ní česnek, stáhněte plamen a společně nechte ještě chvíli restovat. Mezitím oloupejte mrkev, petržel, celer a brambory a nakrájejte na menší kostky. Potom všechno nasypte do hrnce, zalijte vodou, aby byla všechna zelenina ponořená, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Zeleninu vařte asi deset minut.
V dalším kroku nakrájejte pečivo na menší kousky. Pokud máte chleba s tvrdší kůrkou, odkrojte ji. Můžete ji zužitkovat třeba na krutony. Výborně chutná v polévce především tmavší pečivo, které obsahuje další přídatné látky jako např. semínka, ta dodají polévce také šmrnc. Po deseti minutách vaření k zelenině přidejte chlebové kostky a nechte dále probublávat. Případně přilijte trochu vody, aby polévka nebyla příliš hustá.
Diskuze k článku