Co je potřeba

  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 mrkev
  • ¼ bulvy celeru (či dle chuti)
  • 1 menší petržel
  • 1 bramboru
  • 3 krajíce starého chleba nebo 2 rohlíky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • lžička majoránky a lžička libečku
  • jarní cibulka a krutony na ozdobu
1

Jako první zbavte cibuli slupky a nakrájejte ji na drobné kostičky. V hlubším hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm opečte. Mezitím oloupejte česnek a prolisujte ho. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte k ní česnek, stáhněte plamen a společně nechte ještě chvíli restovat. Mezitím oloupejte mrkev, petržel, celer a brambory a nakrájejte na menší kostky. Potom všechno nasypte do hrnce, zalijte vodou, aby byla všechna zelenina ponořená, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Zeleninu vařte asi deset minut.

2

V dalším kroku nakrájejte pečivo na menší kousky. Pokud máte chleba s tvrdší kůrkou, odkrojte ji. Můžete ji zužitkovat třeba na krutony. Výborně chutná v polévce především tmavší pečivo, které obsahuje další přídatné látky jako např. semínka, ta dodají polévce také šmrnc. Po deseti minutách vaření k zelenině přidejte chlebové kostky a nechte dále probublávat. Případně přilijte trochu vody, aby polévka nebyla příliš hustá.

3

Za občasného míchání vařte dalších několik minut, dokud se pečivo v polévce úplně nerozpustí. Nakonec do polévky nasypte majoránku a libeček a zamíchejte. Polévku ozdobte kolečky jarní petrželky a krutony a podávejte.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (2 votes)