Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ďábelský patizon | recept na pikantní směs na topinky

Jak připravit ďábelský patizon | recept na pikantní směs na topinky.  I z nevýrazného patizonu lze připravit výbornou pikantní, ba přímo ďábelskou pochoutku. A to za podpory hojné dávky cibule, česneku a výrazného koření. S nimi během několika minut vykouzlíte neskutečnou lahůdku, ke které už stačí jen poctivě opečená topinka a vychlazené pivo.

Co je potřeba

  • 1 menší patizon (patizon o váze 600 g odpovídá 350 g čisté dužiny)
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kuchyňská cibule
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1-2 lžičky chilli omáčky (jakékoliv – například sweet chilli souce)
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • sůl, čerstvě drcený pepř dle chuti
  • 100-150 ml vody na případné podlití patizonu při dušení

 

 

1

Patizon očistěte, pokrájejte na malé kostky a v míse promíchejte s octem. Nechte půl hodiny odležet. U mladých patizonů je slupka měkká a nemusí se loupat, ale ve většině případů je slupka tvrdá a je potřeba ji odstranit. Lépe to půjde z patizonu nakrájeného na plátky.

2

Na pánvi či v hrnci na oleji osmahněte nadrobno nakrájené cibule.

3

Přidejte kostky patizonu a chvilku za stálého míchání restujte.

4

Jakmile patizon lehce zavadne, přidejte k němu zázvor, tymián, sůl a nadrcený pepř. Společně duste doměkka. V průběhu dušení podlévejte potřebným množstvím vody či  vývaru.

5

K podušenému patizonu přidejte rajčatový protlak, chilli omáčku a česnek utřený se solí. Několik minut prohřívejte. Podávejte s topinkami a vychlazeným pivem.

Pokud holdujete opravdu ostrým chutím, neváhejte místo chilli omáčky přidat chilli koření, či najemno nasekanou chilli papričku.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.