Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit dezert z grilovaného ovoce a marcipánové omáčky | recept

Jak připravit dezert z grilovaného ovoce a marcipánové omáčky | recept. S touto luxusní, smetanově bílou omáčkou ze sladkého marcipánu a jemné smetany připravíte spolu se zkaramelizovaným, zlatavě opečeným ovocem nesmírně elegantní dezert, který bude dokonalou tečkou za grilovacím večerem.

Co je potřeba

  • ovoce vhodné na gril
  • (recept je s meruňkami a broskvemi, ale můžete využít i banán či ananas, výtečné je i jablko)
  • 1–2 lžíce krupicového cukru

Na marcipánovou omáčku:

  • 200 ml smetany na vaření
  • 70 g marcipánu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci moučkového cukru

 

1

Do kastrůlku vlijte smetanu pokojové teploty a najemno do ní nastrouhejte marcipán. Společně na mírném ohni za stálého míchání pomalu zahřívejte až téměř k varu a poté nechejte 5 minut povařit, rozpustit marcipán. Směs tím získá krémovou konzistenci.

V případě, že ve smetaně zůstaly malé marcipánové hrudky, směs promixujte tyčovým mixérem dohladka.

2

V misce metličkou prošlehejte žloutky s moučkovým cukrem.

3

Do žloutkové pěny přidejte 2 lžíce teplé marcipánové smetany a promíchejte. Žloutky se pak při dalším postupu nesrazí.

4

Následně žloutkovou směs pomalu promíchejte s ochucenou smetanou v kastrůlku a na mírném ohni několik minut povařte.

Pokud omáčka výrazně zhoustne, přilijte k ní trochu smetany či mléka. Rovněž ji ale můžete naředit delikátním Amarettem.

5

Nyní očistěte ovoce, rozkrojte jej napůl a řeznou stranu posypte cukrem.

6

Pocukrovanou stranou pak ovoce vkládejte na rozpálenou grilovací pánev či gril a opékejte, dokud cukr nezkaramelizuje.

Lákavě opečené ovoce na talíři přelijte připravenou marcipánovou omáčkou a podávejte.  

  • Marcipánovou omáčku můžete nápaditě zakomponovat i do zmrzlinového poháru jako polevu. Barevně i chuťově se nejlépe pojí s čokoládovou zmrzlinou, ideálně extra hořkou.
  • Omáčka chladnutím houstne a získává pudinkovou konzistenci. Před servírováním ji tedy udržujte teplou, anebo ji za stálého míchání na mírném ohni pomalu opět rozehřejte. Ale věřte, že i v podobě pudinku je výtečná.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.