Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí jablečný sirup z čerstvého jablečného moštu

Dozrávání jablek, jejich uskladnění příp. zpracování je aktuálně starostí mnoha zahrádkářů. V případě, že máte jablek dostatek, nechcete je „jen“ zavařovat nastrouhané, dělat jablečné pyré nebo je používat třeba do buchet, můžete z nich udělat výborný jablečný sirup. Než aby jablka, která padají a nejsou příliš dobrá na uskladnění na zimu, shnila, raději je použijte právě na sirup. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každá zapálená žena nebo muž. A máte-li oblíbené aroma, můžete si jej i hezky doplnit o něj.

Co je potřeba

Potřebovat budeme jen tři, příp. čtyři základní ingredience, takže pokud máte jablka domácí, vyjde vás sirup skutečně levně. Ve srovnání s cenou BIO sirupu v obchodech, se skutečně zaradujete. Tam koupíme 0,5l láhev BIO sirupu za cca 100 Kč, i víc.

  • Jablečná šťáva čerstvě vylisovaná, neboli jableční mošt
  • Kyselina citronová
  • Cukr
  • Příp. aroma dle libosti

Potup

Vylisovanou jablečnou šťávu necháme odstát, abychom zajistili, že „kal“ hezky sedne na dno. Nejlepší je vylisovat šťávu večer a nechat ji do rána v chladu odstát. Jakmile máme splněno, delší hadičkou opatrně stáhneme do jiné nádoby jen čistou šťávu bez kalu, ten necháme na dně. Musíme pracovat opatrně, jemně, pozor na zvíření kalu.

Jakmile máme hotovo, změříme množství šťávy a zahřejeme ji na 70 °C.

Dle objemu šťávy po zahřátí přidáme množství surovin. Na 1 l šťávy potřebujeme 1,7 kg cukru a cca 15 g kyseliny citronové. Jestliže je mošt velmi sladký, klidně přidáme ještě další 2 – 3 g kyseliny. Mícháme a sbíráme postupně vznikající pěnu.

Jakmile je cukr rozpuštěný, zahřejeme na cca 85 °C, necháme chvíli povařit a plníme sirupem láhve, které jsme předtím vypláchli horkou vodou. Kdo chce, může do části přidat aroma dle libosti, např. ananasové. Po naplnění hrdla lahví očistíme vlhkým hadříkem, uzavřeme víčky a v klidu necháme vychladnout.

Uchováváme na studeném místě.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit jablečný mošt | recept
Jak vyrobit jablečný mošt | recept
Jablečný mošt | recept. Jablka jsou snad našim nejznámějším ovocem. Existuje jich veliké množství druhů, velikostí, chutí i barev. Snad každý zahrádká…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.