Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí sýrovou pizzu | recept

Domácí sýrová pizza | recept. Pizzerie a další rychlá občerstvení nabízející pizzu stojí dnes prakticky na každém rohu, není však nad to, připravit si pizzu domácí. Cena domácí pizzy je podstatně nižší a zároveň si můžete sami navolit její náplň. V následujícím receptu jsme zvolili kombinaci sýrů – mozzarelly, eidamu, parmazánu a nivy, všechno je samozřejmě podtrženo nezbytnou rajčatovou omáčkou.

Co je potřeba

Na kvásek si připravte:

20 g droždí

1 lžíci hladké mouky

150 ml vody

1 lžičku cukru

Na těsto si přichystejte:

350 g hladké mouky

2 lžíce rostlinného oleje

1 čajovou lžičku soli

Na náplň budete potřebovat:

1 mozzarellu

100 g nivy

50 g parmazánu

50 g eidamu

130 ml rajčatové pasáty + 1 lžičku cukru na doslazení (nemusí být)

koření na pizzu

1 lžíci rostlinného oleje na vymazání

1

V prvním kroku si připravíme kvásek. V hlubší a větší míse, v níž pak budeme zadělávat těsto, si smícháme vodu s cukrem, moukou a rozdrobíme do ní droždí. Všechny ingredience společně promícháme. Nelekněte se, že je kvásek v této fázi hodně tekutý, brzy hezky vzejde. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě (pokud zrovna netopíte nebo není venku na sluníčku dostatečné teplo, předehřejte troubu na teplotu max. 50 °C a mísu do ní vložte, teplotu udržujte). Do 15 minut by měl kvásek vzejít.

2

K připravenému kvásku nasypeme mouku smíchanou se lžičkou soli, poté přilijeme rostlinný olej a všechno důkladně promícháme. Rukama zpracujeme v hladké těsto. Vršek těsta posypeme hladkou moukou, mísu zakryjeme utěrkou a znovu vrátíme na teplé místo (opět můžeme využít lehce vyhřátou troubu).

3

Zatímco nám kyne těsto, připravíme si sýrovou náplň. Mozzarellu slijeme z nálevu a nastrouháme na hrubém struhadle, stejně jako nivu a eidam, vše společně promícháme. Rajčatovou pasátu smícháme se lžičkou cukru, to kvůli ostré chuti, pokud Vám však nevadí, můžete cukr vynechat. Dále přisypeme koření na pizzu, množství zvolte dle chuti.

4

Po přibližně 30–40 minutách by těsto mělo být vykynuté. Troubu předehřejeme na teplotu 220 °C. Plech natřeme olejem. Těsto na něj rozprostřeme a vyválíme nebo vytahujeme do šířky, až k okrajům plechu.

5

Na připravené těsto nalijeme ochucenou rajčatovou omáčku a rozmažeme ji rovnoměrně po ploše, necháme pouze malé okraje. Následně posypeme směsí sýrů, navrch ještě přidáme parmazán a vložíme do trouby.

6

Sýrovou pizzu pečeme přibližně 15 minut, dokud se sýry neroztečou a nespojí v jednolitou vrstvu, zároveň dokud těsto nezezlátne. 

Autor: redakce | Zobrazit autorská práva

Text a foto: marketahoz

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Domácí Pizza | recept. Pizza je italskou specialitou. Údajně ji jako první začali péct v Neapoli asi v 17. století. Nebyla to ovšem pizza, tak jak ji…
V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené těsto na pizzu. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním rychlým občerstvením vedl…
Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…