Co je potřeba

  • 1 malá dýně (třeba Hokkaidó nebo muškátová)
  • 150 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • Sůl, pepř, chilli koření nebo chilli paprička podle chuti, čerstvé bylinky
1

Červená čočka je luštěnina, která obsahuje řadu cenných látek (např. železa, selenu, zinku, vitamínu B6 atd.). Červená čočka navíc nenadýmá a přispívá k lepšímu trávení. Zároveň ji nemusíte před vařením namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá a jednoduchá.

2

A jaký je postup?

V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.

3

Následně přidáme kousky dýně, opranou červenou čočku, vše zalijeme vodou či zeleninovým vývarem a dýni s čočkou povaříme do změknutí. Trvá to asi 15 – 20 minut.

4

Nakonec stačí polévku rozmixovat ponorným mixérem a ochutit čerstvými bylinkami a případně dosolit.

Polévku podáváme ozdobenou bílým jogurtem či zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami. Můžete ji posypat i vlašskými či piniovými oříšky nebo praženými dýňovými semínky a pokapat dýňovým olejem.

Tipy
  • Polévku je možné dochutit také kari kořením nebo čerstvým zázvorem.
  • Vhodnou bylinkou může být třeba petrželka, tymián, koriandr, rozmarýn, bazalka či oregano.
  • Část množství dýně můžete nahradit mrkví.
  • Červená čočka je velmi vhodná i pro těhotné a kojící ženy a malé děti. V tom případě nepřidávejte chilli.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3
Average: 3 (2 votes)