Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit exoticky laděný arašídový Satay dip | recept

Jak připravit exoticky laděný arašídový Satay dip | recept

Tento delikátní dip japonského stylu je neuvěřitelně elegantním spojením mnoha exotických, chuťově výrazných a velice různorodých ingrediencí, které překvapí svým dokonalým sladěním, hodí se především k jemnému kuřecímu masu.

Co je potřeba

  • 1 červená cibule (lépe však šalotka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 200 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce limetkové šťávy
1

Na pánvi s olejem osmahněte nadrobno nasekanou červenou cibuli.

cibule s olejem na pánvi
2

K dozlatova orestované cibuli pak přilijte balzamikový ocet.

restovaná cibule s octem
3

Jakmile základ lehce zkaramelizuje a odpaří se octový nádech, přidejte arašídové máslo s kokosovým olejem a na mírném ohni promíchávejte, dokud se suroviny nepropojí.

Do dipu lze použít jak jemné arašídové máslo, tak i to s křupavými kousky arašídů. Záleží na vaší chuti a zda preferujete dip hladší, či oceníte sem tam nějaký ten malý kousek arašídu.

příprava dipu
4

Nakonec směs oslaďte medem či javorovým sirupem, který je bezpochyby delikátnější a současně ochuťte sójovou omáčkou i limetkovou šťávou. Poté už jen minutku prohřejte.

Takto připravený dip podávejte teplý, přelitý přes kuřecí špíz či krůtí plátek.

příprava dipu

Tipy

  • Přidáním bílého smetanového jogurtu do zchladlého dipu vykouzlíte během chvilky klasický dip, který můžete podávat zastudena, a to nejlépe k zelenině či tortilla chips.
  • S majonézou či smetanovým sýrem se dip přemění v luxusní pomazánku, kterou si vychutnáte na obložených chlebíčcích či jednohubkách coby základ použitý místo másla.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.