Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ghí

Ghí | postup přípravy. Ghí je indický název pro tzv. přepuštěné máslo. I u nás je tato úprava másla tradičně používaná. Připravuje z kravského másla a vznikne oddělením tuku od pevných mléčných částic. I když se ghí připravuje z másla, má jiné vlastnosti než máslo.

  • Ghí se dobře roztírá,
  • vyšší kouřový bod, takže se na rozdíl od normálního másla nepřepaluje,
  • zlepšuje chuť a zároveň i stravitelnost.

Co je potřeba

  • kravské máslo
1

Máslo vložíme do hrnce a zahříváme na mírném ohni, až začne vařit.

2

Máslo vaříme na mírném ohni a jakmile se na povrchu objeví bílá pěna, sebereme jí. Následně stáhneme oheň na minimální teplotu. Je nutné dávat pozor, aby se ghí nepřipálilo. Průběžně z povrchu odstraňujeme vznikající pěnu a sražené máslo.

3

Vaření ghí nám bude trvat cca ½ hodiny. Hotové ghí je průzračné, nesmí mít nahnědlou barvu, ale musí být zlatavě žluté.

4

Hotové ghí přecedíme přes jemné sítko nebo můžeme použít i plátno. Přecezené ghí pak necháme vychladnout.

5

Jak uchovávat ghí

  • Ghí můžeme, vzhledem k jeho stabilitě, uchovávat při pokojové teplotě. Pokud ho uchováváme při pokojové teplotě, má údajně větší léčebné účinky. Navíc prý delším skladováním zraje a má tím ještě lepší účinky.
  • Nebo ghí uchováváme v suchu a chladnu ve spíži.
  • V lednici, ale musíme počítat s tím, že však bude tužší.

Sebrané sražené kousky a pěnu nevyhazujeme.

  • Použijeme při vaření a pečení.
  • Můžeme namazat na chleba apod.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.