Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě

Grilovaný tuňák představuje chutnou a navíc zdravější alternativu klasického grilovaného masa. Chutí i strukturou připomíná zároveň rybu i maso. Pokud jej doplníte o grilovanou zeleninu a případně i jinou přílohu, získáte plnohodnotný oběd či večeři. Zkuste si připravit grilovaného tuňáka a zeleninu v medové marinádě, která rybě i zelenině dodá lehce pikantní sladkokyselý nádech.

Co je potřeba

Co je potřeba na 2 porce:

  • 2 steaky z tuňáka
  • 1 malá cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 velká cibule
  • hrst cherry rajčátek (případně celý trs)

Na medovou marinádu budeme potřebovat:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky (hodí se např. oregano, tymián či rozmarýn)
  • 1 chilli paprička – není nutné
1

Marinádu připravíme následujícím způsobem: V míse smícháme prolisovaný stroužek česneku s dijonskou hořčicí, medem a dalšími ingrediencemi. Vše dochutíme asi 1/4 - 1/2 lžičky soli a pepře a nasekanými čerstvými bylinkami. Případně přidáme i nakrájenou chilli papričku.

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě
2

Omytou cuketu nakrájíme na plátky, papriku a oloupanou cibuli pak na větší kousky. Cherry rajčátka ponecháme v celku – klidně i na stonku.

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě
3

Steaky z lososa vložíme do uzavíratelné mísy a potřeme je asi 3 lžícemi připravené marinády z obou stran. Poté je necháme 30 minut marinovat v lednici.

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě
4

Nakrájenou zeleninu promícháme se zbylým množstvím medové marinády a necháme ji taktéž 30 minut odležet.

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě
5

Steaky z tuňáka grilujeme asi 2–3 minuty z každé strany, aby uvnitř zůstal syrový, případně 4–5 minut z každé strany pro dosažení stupně propečení medium rare. Samozřejmě však maso můžete zcela propéct.

Zeleninu na grilu ponecháme asi 5 minut.

 

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě
6

Tuňáka podáváme jen s grilovanou zeleninou, případně jej můžeme doplnit pečenými či jinak upravenými bramborami, orestovanými zelenými fazolkami nebo rozpečenou bagetkou. Před podáváním pokrm dozdobíme čerstvými bylinkami.

Jak připravit grilovaného tuňáka se zeleninou v medové marinádě

Tipy

Zeleninu lze obměňovat dle sezóny. Ke grilování se hodí také lilek, kukuřice, dýně nebo brokolice.

Marinádu lze připravit v o něco větším množství a zbytek pak ohřát a využít jako omáčku k přelití steaků z tuňáka.

Varování

Pro stanovení potřebného času tepelné úpravy tuňáka i zeleniny je třeba vzít v potaz, že existují různé typy grilů a liší se i teplota.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.