Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit houbové lasagne | recept

18. Říjen 2019

Houbové lasagne | recept. Zkuste si oblíbené lasagně připravit trochu jinak než obvykle. Chybí tradiční přísady, jako jsou rajčata nebo mleté maso, ale sami se přesvědčíte, že i jiná, než klasická úprava, stojí za zařazení do jídelníčku.

Co je potřeba

  • lasagne
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g čerstvých hub (žampiony, lišky, směs lesních)
  • olivový olej
  • tymián
  • 150 g anglické slaniny
  • 750 ml mléka
  • 75 g  másla
  • 75 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • bobkový list
  • strouhaný sýr

 

1

Začneme tím, že si připravíme veškeré potřebné ingredience. Cibuli a česnek oloupeme, tvrdý sýr rozstrouháme na nudličky, slaninu pokrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V houbové sezoně jídlo připravujeme z čerstvých lesních hub, nejsou-li k dispozici, postačí pěstované žampiony. Lasagne můžete udělat domácí nebo je koupit v obchodě.

2

Jako další si uvaříme bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a lehce osmahneme do světle žluté barvy. Pak zalijeme studeným mlékem, přidáme sůl, bobkový list (2 ks) a šleháme metličkou, aby se neutvořily moučné hrudky. Necháme směs asi dvě minuty povařit, okořeníme špetkou muškátového oříšku a prozatím odstavíme stranou.

3

Na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje, osmahneme na něm drobně pokrájenou cibuli, česnek a kostky slaniny. Přidáme plátky hub, podle chuti sůl a lístečky tymiánu. Necháme vše dohromady lehce osmahnout. Vodu, která se uvolní z hub, nemusíme odpařovat, vstřebá se do lasagní při zapékání v troubě.

4

Zapékací misku vymažeme máslem s rozetřeným stroužkem česneku. Položíme vrstvu lasagní, na ni rozetřeme část bešamelu, opět položíme pláty těstovin a na ně část houbové směsi. Vrstvení opakujeme do spotřebování všech surovin. Nahoru, jako poslední vrstva, musí přijít bešamel. 

5

Celý povrch rovnoměrně posypeme strouhaným sýrem a zapékáme v troubě asi 45 minut při 180 °C. Podáváme jako samostatný pokrm.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články