Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit houby smažené v těstíčku

Jak připravit houby smažené v těstíčku | recept jak zpracovat houby. Houby konečně rostou a možná vás již nebaví příprava houbových řízku v trojobalu. Jednodušším způsobem, při němž můžete zpracovat i menší kousky hub, jsou houby smažené v těstíčku. Rozhodně nemusíte smažit pouze hřiby, dají se použít i jiné druhy hub (leckdy daleko chutnější než ty hřibovité) – např. bedly, muchomůrka růžovka, některé druhy čirůvek a holubinek, ale také žampiony či hlíva ústřičná.

Co je potřeba

  • asi 500 g očištěných klobouků hub
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • zhruba 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky
  • rostlinný olej na smažení
1

Větší očištěné houby překrojíme napůl, malé kloboučky můžeme ponechat v celku. Pokud by byly houby příliš silné, rozpůlíme je i podélně, aby se nám lépe smažily.

2

V míse rozšleháme mléko s hladkou špaldovou moukou, teprve poté přidáme vejce. Ušleháme hladké těstíčko, trochu hustší než je těsto na palačinky. Nakonec těstíčko osolíme, opepříme a vmícháme do něj nasekané čerstvé bylinky.

3

Houby namáčíme do připraveného těstíčka, aby byly obalené ze všech stran. Následně je usmažíme z obou stran ve vyšší vrstvě rostlinného oleje, který by měl být důkladně rozpálený.

4

Osmažené houby vyjmeme z pánve a položíme je na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.

Houby smažené v těstíčku podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem. Pokrm lze doplnit tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.

Do těstíčka lze přidat i pikantní koření (např. chilli) nebo strouhaný sýr.

Mléko se dá nahradit bílým vínem nebo pivem.

Z bylinek se do houbových pokrmů hodí zejména koriandr, kopr či petrželka.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.