Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit hustou jahodovou šťávu – džus | recept

Jahodová šťáva | recept. Následující recept vám poradí, jak si vyrobit domácí jahodový koncentrát na přípravu osvěžujícího nápoje. Jahodová sezona je v plném proudu a tak není problém koupit české jahody uzrálé na slunci, s chutí nesrovnatelnou s jahodami z dovozu. Koncentrát se tepelně upravuje, připravíme se tedy o vitaminy obsažené v ovoci. Útěchou nám budiž to, že si připravíme šťávu bez přídatných chemických látek, které jsou v sirupech dostupných v běžné obchodní síti.

Co je potřeba

  • jahody
  • krupicový cukr
  • citronová šťáva nebo kyselina citronová
1

Jahody na džus vybíráme plně vybarvené a vyzrálé až přezrálé. Jen z takových jahod bude mít džus krásnou vůni a barvu. Jahody očistíme, omyjeme a v nádobě rozmixujeme. Jahody mixujeme až na „kaši“.

2

Rozmixované jahody přecedíme přes husté síto do nádoby s co nejširším dnem, abychom urychlili tepelnou přípravu. Prázdnou nádobu si odvážíme a hmotnost nádoby pak odečteme od plné, kterou také odvážíme. Tím zjistíme hmotnost získaného protlaku.

3

Na každý kilogram jahodového koncentrátu přidáme 250 až 300 g cukru. Množství cukru se řídí stupněm zralosti ovoce. Na každý kg koncentrátu přidáme vymačkanou šťávu ze 2 citronů nebo polovinu kávové lžičky kyseliny citronové. Promícháme a necháme vařit několik minut do úplného rozpuštění cukru. Varem se tvoří pěna, kterou můžeme sebrat odpěňovačkou. Když ji sbírat nebudeme, nahoře v lahvi se utvoří hustější zátka, kterou před prvním nalitím odstraníme.

4

Horkou šťávu plníme do vyvařených sklenic se šroubovacím uzávěrem. Lahve se před plněním mohou propláchnout alkoholem. Džus zavařujeme při teplotě 85 °C po dobu 20 minut. Jahodové konzervy se rády kazí, proto je nutná absolutní čistota při jejich výrobě. Hotový koncentrát ředíme vodou nebo minerálkou podle chuti.

Tento jahodový koncentrát můžete využít i při přípravě pudinků, zmrzlin nebo cukrové polevy.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články