Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit italský dezert bomboloni | recept

Italský dezert bomboloni | recept. Bomboloni – tradiční italský dezert velmi podobný našim koblihám. Název se překládá do češtiny taktéž jako „koblihy“ a v originále se vztahuje ke slovu „bomba“. Opravdu se jedná o kalorickou bombu, určitě se však nic nestane, pokud si ji jednou za čas dopřejete. Připravuje se z kynutého těsta a plní vanilkovým či jiným krémem. Recept na italský dezert bomboloni a stejně tak i návod na přípravu zdravé domácí nutelly naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 200 ml mléka
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 20 g čerstvého nebo 7 g sušeného droždí
  • špetka soli
  • rostlinný olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení a libovolná náplň
1

Do mísy nasypeme špaldovou mouku, uprostřed utvoříme důlek a rozdrobíme do něj kvasnice, zasypeme je lžící třtinového cukru a zalijeme vlahým mlékem.

Necháme chvilku vzejít kvásek, posléze přidáme rozehřáté máslo, vejce, špetku soli a z ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Důkladně jej rukama zpracujeme, mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme jej asi hodinu a půl kynout.

2

Následně z těsta na pomoučeném vále vyválíme asi 1 cm silný plát. Pomocí skleničky z něj vykrájíme kolečka o průměru asi 5–7 cm. Kolečka překryjeme utěrkou a necháme je ještě zhruba 20 minut kynout.

3

Bomboloni smažíme z obou stran dozlatova ve vysoké vrstvě rostlinného oleje. Položíme je na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk, a nakonec je ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.

4

Bomboloni je možné naplnit vanilkovým krémem ze žloutků či pudinku, džemem nebo třeba domácí nutellou. Chutnou a zdravější domácí nutellu připravíte rozmixováním 200 g pražených oříšků na jemnou pastu. Poté pastu smícháme s 5 lžícemi datlového sirupu a 3 lžícemi kakaa (nejlépe nepraženého).

  • Těsto je možné dochutit vanilkovým luskem či extraktem nebo strouhanou pomerančovou či citronovou kůrou.
  • Bomboloni se dají zdravěji připravit pečením v troubě (zhruba 20 minut na 170 °C).
  • Nutellu snadno vyrobíte z koupeného oříškového másla, které již stačí jen smíchat s ostatními ingrediencemi.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.