Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jarní závitky z rýžového papíru | recept

Jak připravit jarní závitky z rýžového papíru | recept

Jarní závitky z rýžového papíru | recept. Jarní závitky tvoří tradiční součást asijské kuchyně. Existuje opravdu velké množství různých receptů, které se liší zejména použitou náplní. Každý si přijde na své, neboť závitky je možné naplnit zeleninou, masem, mořskými plody, tofu a mnoha dalšími ingrediencemi. Na následujících řádcích se dozvíte, jak připravit jarní závitky z rýžového papíru plněné nudlemi a zeleninou.

Co je potřeba

  • 1 balení rýžového papíru
  • 50 g rýžových nudlí
  • 200 g hlávkového zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 paprika
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 salátové okurky
  • Sůl, pepř, čerstvé bylinky
  • Kvalitní sojová omáčka (klidně také rybí a ústřicová omáčka)
  • Tmavý rýžový ocet (případně balzamikový)
  • Rýžový olej na smažení
1

Rýžové nudle uvaříme podle návodu, scedíme, pokrájíme a necháme vychladnout. Zeleninu omyjeme (případně oloupeme) a nakrájíme na tenké proužky.

2

Nasypeme je do mísy, přidáme vařené nudle, ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem, bylinkami, sojovou omáčkou a rýžovým octem, vše dobře promícháme.

3

Rýžový papír namočíme do mísy se studenou vodou asi na půl minuty, poté jej opatrně vyjmeme a položíme na suchý talíř, do mísy s vodou následně vložíme další papír. Na dolní část rýžového papíru naneseme vrchovatou lžíci zeleninové náplně (měla by začínat zhruba centimetr od okraje a končit ve spodní třetině).

4

Přes náplň přehneme levou i pravou stranu papíru, závitek srolujeme a necháme chvilku oschnout, lépe pak drží při smažení.

5

Poté už stačí jen závitky osmažit na rýžovém oleji ze všech stran. Jarní závitky můžete podávat s chilli omáčkou a zeleninovým salátem.

Tipy

  • Místo rýžových nudlí lze použít i vařená či dušená rýže, můžete tak využít i zbytky.
  • Zkuste do závitků přidat také arašídy nebo klíčky.
  • Zeleninu je možné obměňovat podle chuti a možností.
  • Jarní závitky se dají podávat také neosmažené.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.