Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kombuchu | návod

28. Srpen 2021

Kombucha - návod na přípravu. Kombucha je známa jako skvělý, jemně perlivý a osvěžující nápoj. Má celou škálu příznivých léčivých účinků na lidský organismus. Kombucha se vyrábí z oslazeného zeleného nebo černého čaje, ve kterém se nechá několik dnů pracovat kombuchová kultura. Ta obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším zdravotním obtížím.

1

Kombucha má vícero použití. Přemnoženou kulturu můžeme použít například jako velice výživné hnojivo pro rostliny, nebo do kompostu. Rozmixovaná kultura se hodí jako pleťová maska. Většinu kultury tvoří celulóza, která je pro lidský organismus nezpracovatelná, proto ji nelze požívat k přímé konzumaci.

2

Nápoj z kombuchy se připravuje z čajové houby. Ta má svůj původ v Asii a k nám se dostala z Ruska. Houba se skládá z kvasinek, řas a dalších mikroorganismů, které žijí ve společné symbióze a výborně se množí. Na pohled tato houba připomíná hnědou tlustou a slizkou placku.

3

Hotový nápoj lze koupit v prodejnách se zdravou výživou, nebo si jej objednat v čajovnách. Nejlepším a nejlevnějším způsobem je však domácí příprava.

4

Jak na to? Houbu koupíte v obchodě a doma ji pak kvasíte v silně slazeném čajovém nálevu. Stačí běžný sáčkový čaj, čím bude lepší, tím lepší bude i chuť nápoje. Čaj by však neměl být aromatizovaný.

5

Na jeden a půl litru nálevu budete potřebovat 3 sáčky čaje a 6 kávových lžiček cukru, kterým se houba živí. Po ochlazení se nálev nalije do lahve, přilije trochu již hotového nápoje a kumbuchu předem opláchnutou ve vlažné vodě. Láhev se zakryje látkou, upevní gumičkou a umístí na teplé místo, ale bez přímého slunečního svitu.

6

Zhruba po týdnu můžete stáčet a zároveň připravit další nálev. Tento postup můžete opakovat téměř neomezeně. Pokud již nemáte chuť, můžete houbu s trochou nálevu dát do lednice, kde bez problémů vydrží až tři měsíce.

Zkuste kombuchu i vy. Kombucha má řadu léčivých účinků. Pročišťuje organismus, povzbuzuje funkci imunitního systému a látkovou výměnu, odbourává cholesterol, mimo jiné obsahuje také vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C.

Pravdou je, že nápoj z kombuchy zrovna moc nevoní. Je to však otázka chuti a zvyku a především vědomí jeho pozitivních účinků na zdraví.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak poznat kvalitní burčák | tipy
Jak poznat kvalitní burčák | tipy. S vinobraním se na pultech obchodů, nebo při různých poutích a slavnostech, objevuje burčák. Jde o částečně zkvašen…
Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy. Sekt a dokonce i šampaňské patří ke každé výjimečné události. Nejde tu o množství, ale o obřad, který je s otvíráním…
Jak poznat dobré víno | tipy
Jak poznat dobré víno | tipy. Vinařství má v Čechách a na Moravě dlouholetou tradici. Nabídka obchodů je stále bohatší i díky dovozu vín ze zahraničí.…
Jak zužitkovat zbytky jídla v kuchyni
Téměř v každé domácnosti, kde se vaří, zůstávají nějaké zbytky jídla. Pokud nám jídlo chutná, není problém, abychom si jej dali ještě druhý den. Jsou…
Jak správně skladovat pečivo
Ačkoliv pečivo kupujeme neustále, většina lidí ho skladuje špatně. V první řadě je potřeba upozornit na to, že je potřeba kupovat pečivo vždy čerstvé.…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.