Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit krém s chutí švestek k plnění moučníků a cukroví | recept

Jak připravit krém s chutí švestek k plnění moučníků a cukroví | recept. Netradiční, ale opravdu báječný krém, který se stane vítanou změnou mezi klasickými máslovými krémy známých příchutí.  Osloví vás kořeněnou vůní, smetanovou jemností a především svou plnou chutí, o níž se zaslouží sušené švestky podpořené švestkovými povidly.

Co je potřeba

  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2–3 lžíce švestkových povidel
  • 100 g sušených švestek
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
1

V kastrůlku za stálého míchání přiveďte k varu smetanu s cukrem. Stačí, když se na smetaně začnou tvořit bublinky. Ihned poté sladkou smetanu stáhněte z plotny.

2

Přidejte povidla, skořici a pomerančovou kůru a společně na mírném ohni prohřívejte, dokud se povidla nerozpustí.

3

Do směsi přisypte nadrobno nakrájené sušené švestky a za stálého a intenzivního míchání 5–10 minut povařte do zhoustnutí. Švestky by měly změknout, zvláčnět, jakoby zavadnout a alespoň část z nich by se měla jemně rozvařit. Ovšem ani kousky švestek nejsou v krému na škodu.

4

Uvařeným krémem naplňte skleničky, nechejte v pokojové teplotě vychladnout, čímž zatuhne do ideální konzistence a poté jej skladujte v lednici. V chladnu  vydrží poměrně dlouhou dobu a je tedy možné si jej připravit i do zásoby.

Tento švestkový krém můžete využít například ke slepování cukroví, k pomazání dortového korpusu či upečeného piškotu i do rolády. A věřte, že pokud krém vyzkoušíte na palačinkách, už nebudete chtít jiné.

Co dodá krému opravdu punc, jsou sušené švestky naložené v rumu. Neváhejte a den předem nakrájené švestky promíchejte s 0,5 dcl rumu a nechejte proležet.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.