Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kuře po sečuánsku | recept

Jak připravit kuře po sečuánsku | recept. Pokud si chcete připravit domácí „čínu“ bez glutamátu, vyzkoušejte náš recept na kuře po sečuánsku. Tento pokrm je součástí sečuánské (oblast jihozápadní Číny) kuchyně, která je typická svou pálivostí a zejména častým používáním chilli koření. Připravený jej budete mít raz dva.

Co je potřeba

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • asi 300 g čerstvé či mražené zeleniny (hodí se např. paprika, pórek, mrkev, jarní cibulka apod.)
  • rostlinný olej na smažení
  • trocha vody a lžička škrobu na podlití a zahuštění
  • sůl, pepř, chilli, čerstvé bylinky (např. petrželka či koriandr)

Na marinádu si připravte:

  • 1 lžíci rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžíci sherry nebo rýžového vína
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 1 lžíci chilli omáčky
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • chilli koření nebo nakrájenou chilli papričku (případně i kousek čerstvého zázvoru)
1

Nejprve připravíme marinádu důkladným rozmícháním všech uvedených ingrediencí. Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a promícháme je s připravenou marinádou. Maso necháme marinovat alespoň 15 minut.

2

Následně namarinované kousky osmažíme na rozpáleném oleji v hluboké pánvi či woku. Poté maso z pánve vyjmeme.

3

V pánvi posléze osmažíme na plátky nakrájený česnek, na velké kousky pokrájenou cibuli a nudličky zeleniny (případně i sojové či bambusové výhonky a houby). Zeleninu ochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou.

4

Do pánve vrátíme osmažené maso a prohřejeme je. Nakonec směs podlijeme a zahustíme trochou vody smíchané se škrobem a přidáme nakrájené čerstvé bylinkyKuřecí maso po sečuánsku podáváme s rýží či nudlemi. Pokrm můžeme před podáváním posypat praženými arašídy nebo nasekanou jarní cibulkou.

  • Místo kuřecích prsou je možné použít maso z kuřecích stehen i kousky celého kuřete, případně krůtí či vepřové maso.
  • Jestliže seženete sečuánský pepř, určitě jej neváhejte použít místo klasického černého.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články