Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kuře po toskánsku | recept

29. Leden 2023
Jak připravit kuře po toskánsku | recept

Kuře po toskánsku | recept. Toskánsko je kraj ve střední Itálii charakterizovaný spíše venkovskou kuchyní, jež využívá rozmanité lokální suroviny. Mezi základní ingredience patří samozřejmě olivový olej, dále rajčata, sýry, česnek a čerstvé bylinky. Zkuste si připravit kuře po toskánsku podle následujícího receptu, jenž obsahuje právě tyto suroviny. Recept je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.

Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku
  • 2 velká rajčata
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 150 ml smetany (kravské či rostlinné)
  • 100 g strouhaného sýra (nejlépe parmezánu)
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. oregano, bazalka, tymián, šalvěj či rozmarýn)
1

Kuřecí prsa podélně rozkrojíme nebo je nakrájíme na medailonky. Maso osolíme a opepříme ze všech stran. V pánvi rozpálíme olivový olej a kuřecí prsa na něm osmažíme, dokud nezezlátne a nepropeče se i uvnitř – zhruba 5 minut z každé strany.

2

Maso z pánve vyjmeme a rozehřejeme v ní 2 lžíce másla. Přidáme česnek nakrájený na plátky, krátce jej orestujeme a následně přisypeme na malé kousky pokrájená rajčata. Osolíme a opepříme je a dusíme, dokud téměř nezměknou.

Posléze přidáme důkladně omytý a pokrájený baby špenát a opět jej podusíme.

3

Zeleninu zalijeme smetanou, přidáme nastrouhaný sýr a necháme omáčku zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, vrátíme do ní kuřecí prsa a několik minut je prohřejeme. Nakonec přisypeme pokrájené čerstvé bylinky a vše promícháme.

4

Kuře po toskánsku podáváme s libovolnou přílohou, hodí se čerstvé pečivo, těstoviny, ale i rýže či brambory.

Tipy

Místo čerstvých rajčat se dají použít rajčata sušená či konzervovaná. Špenát je pak možné nahradit mangoldem, artyčoky či žampiony.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit kuřecí peperonatu | recept
Jak uvařit kuřecí peperonatu | recept
Kuřecí peperonata | recept. Peperonata je původem italská zeleninová příloha k rybám a masu. Peperonata je jednoduchá na přípravu a nepotřebujete na n…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.