Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kuřecí játrovou paštiku La Formaggeria | recept

Jak připravit kuřecí játrovou paštiku La Formaggeria | recept. Aromatický italský sýr spolu se slanými ančovičkami a kapary pro zvýraznění chuti vykouzlí z orestovaných, na víně podušených jemných kuřecích jater tu nejlepší paštiku, kterou jste kdy jedli.

Co je potřeba

 

  • 800 g kuřecích jater
  • 2 velké cibule
  • 160 g másla (80 g na orestování + 80 g k následnému zjemnění)
  • 40 g kaparů
  • 8 ks ančoviček
  • 4 dcl červeného vína
  • 80 g jemně strouhaného sýru Gran Moravia či Grana Padano
  • 4 lžíce olivového oleje (i více dle chuti a konzistence)
  • sůl a pepř k dochucení
1

Játra očistěte, propláchněte a nakrájejte na menší kousky.

Játra můžete předem na hodinu naložit do mléka. Zbavíte je tak výrazných pachů a docílíte větší jemnosti a křehkosti.

2

Na 80 g másla orestujte najemno nakrájené cibule, které by měly získat lehce zlatohnědou barvu. Díky tomu budou výraznější a dodají paštice příjemné aroma.

3

Poté do pánve přidejte očistěná játra a zprudka je za stálého míchání orestujte tak, aby se zatáhla, ale uvnitř zůstala šťavnatá. K tomu stačí opravdu pár minut.

4

K orestovaným kouskům jater přidejte nasekané kapary a nakrájené ančovičky. Společně jen na plotýnce promíchejte.

5

Podlijte červeným vínem a na středním ohni duste přibližně 15 minut, aby se víno téměř vydusilo. Pro výslednou konzistenci hotové paštiky je lepší, pokud v pánvi malinko vína zůstane.

6

Podušená játra i se zbylou tekutinou přesuňte do mixéru a začněte mixovat.

7

V průběhu mixování do směsi přidejte najemno nastrouhaný sýr, povolené máslo i olivový olej. Dle chuti osolte a opepřete a dál mixujte do jemné konzistence.

8

Hotovou paštiku můžete servírovat ihned, ale také si můžete část oddělit do skleniček, zavíčkovat a uložit do lednice na další dny.

K podávání zvolte nejlépe nasucho opečený toast či čerstvou křupavou bagetu, se kterými výraznost paštiky opravdu dokonale vynikne.

  • Možnost, jak chuť výsledné paštiky ještě podpořit a zdokonalit, je přidat do ní spolu s kapary a ančovičkami další úžasný zvýrazňovač chuti, kterým jsou olivy. A to jak ty více výrazné, zelené, tak jemnější černé.
  • Paštiku vyloženě pro fajnšmekry připravíte stejným postupem, ze stejných ingrediencí, jen kuřecí játra vyměníte za delikatesní králičí.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.