Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit „lasagne“ z palačinek | recept

„Lasagne“ z palačinek | recept. Lasagne i plněné palačinky určitě znáte, proč však tyto dva výborné pokrmy nespojit v jeden? „Lasagne“ můžete připravit i ze zbylých palačinek (do nichž jste však nepřidali cukr) a naplnit se dají nejrůznějšími ingrediencemi. V následujícím článku naleznete recept na „lasagne“ z palačinek s mletým masem a zeleninou.

Co je potřeba

Co je potřeba na palačinky (cca 8 ks):

  • 0,5 l mléka
  • cca 300 g hladké špaldové mouky
  • 1-2 vejce
  • špetka soli
  • rostlinný olej či máslo na smažení

Na masovou náplň budeme potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa
  • 1 plechovku krájených rajčat (případně 2-3 čerstvá)
  • hrášek, mrkev, kukuřici, jarní cibulku nebo jinou čerstvou či mraženou zeleninu (zhruba 200 g)
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (např. bazalka, oregano, tymián či rozmarýn)

Na bešamel si připravíme:

  • 50 g másla
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce hladké špaldové mouky
  • sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
1

Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto na palačinky. Kdyby bylo příliš husté, naředíme jej ještě trochou mléka. Na pánvi lehce potřené olejem nebo rozehřátým máslem poté z obou stran usmažíme palačinky.

2

Masovou směs připravíme následujícím způsobem: Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, přidáme mleté maso a orestujeme jej ze všech stran. Následně přisypeme malé kousky zeleniny a vše zalijeme konzervovanými rajčaty a případně podlijeme trochou vody či vývaru. Vše podusíme doměkka a ochutíme solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami.

3

Mezitím připravíme z rozehřátého másla a špaldové mouky světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a za stálého míchání necháme bešamel zhoustnout. Nakonec jej ochutíme solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem.

4

Do zapékací formy (použila jsem posuvnou formu na dort, kterou můžete přizpůsobit velikosti palačinek) střídavě klademe palačinky, vrstvu masové směsi a bešamelu, dokud formu nenaplníme. Poslední vrstvu bude tvořit palačinka potřená bešamelem. Tu poté ještě můžeme posypat strouhaným sýrem nebo poklást plátky sýra.

5

Lasagne zapečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut.

Místo masové náplně je možné zvolit lososa, špenát či jinou zeleninu (třeba lilek, cuketu, dýni, apod.), houby nebo jen několik druhů sýra.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.