Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lehké těstoviny s rajčaty | recept

Lehké těstoviny s rajčaty | recept. Těstoviny s rajčaty podle našeho receptu jsou velmi lehkým a zdravým jídlem. Navíc je připravíte velmi snadno a můžete využít zbylá rajčata i jinou čerstvou či mraženou zeleninu. Postup, jak připravit lehké těstoviny s rajčaty, které obsahují jen velmi málo kalorií, naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na 3-4 porce:

  • 300 g libovolných těstovin
  • 300 g keříkových nebo cherry rajčat
  • 100 g mrkve, hrášku, brokolice či jiné zeleniny nebo mražené zeleninové směsi
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší kelímek bílého jogurtu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (chuť rajčat skvěle doplní bazalka, rozmarýn, oregano či saturejka)
1

Vědci se sice dodnes neshodli, jestli rajčata patří mezi ovoce či zeleninu, jisté však je, že jsou pro svou nízkou energetickou hodnotu potravinou velmi vhodnou při hubnutí. Najdete v nich vysoký podíl vlákniny, celou řadu vitamínů (vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a K a další), minerálů (např. draslík, vápník, železo, fosfor či chrom) i antioxidanty (betakaroten či lykopen – obzvláště v tepelně upravených rajčatech).

Zralá rajčata mají díky obsahu cenných látek velké množství léčivých účinků. Chrání proti UV záření, působí jako prevence proti vzniku rakoviny, podporují trávení, povzbuzují metabolismus, pomohou Vám s hubnutím a mnoho dalších.

2

A jaký je postup?

Vaše oblíbené těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Použít můžete i celozrnné či bezlepkové (např. rýžové či kukuřičné) těstoviny.

3

Mezitím oloupejte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky.

4

Na 2 lžících olivového oleje pak nejprve cibuli a poté i plátky česneku osmažte, přidejte celá rajčata i jinou zeleninu a chvilku vše poduste. Zeleninovou směs ochuťte solí, pepřem a bylinkami.

5

Do pekáčku nalijte zbylé 2 lžíce olivového oleje, přidejte vařené těstoviny a zeleninovou směs. Nakonec vše zalijte bílým jogurtem a promíchejte. Těstoviny zapékejte asi půl hodiny při teplotě 190 °C.

  • Cibuli zkuste nahradit šalotkou.
  • Místo jogurtu můžete použít ricottu či mozzarellu.
  • Kupte opravdu červená a voňavá zralá rajčata, taková bývají nesladší a obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Cizrnové kari | recept. Kari se vaří v mnoha zemích a existuje řada ingrediencí, které se používají pro jeho přípravu. Jistě znáte třeba kari z kuřecí…