Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit líné palačinky z trouby | rychlý a snadný recept

Jak připravit líné palačinky z trouby| rychlý a snadný recept. Určitě znáte prohlášení členů domácnosti: „Jeeeee, dali bychom si palačinky.“ a na vás jdou v tu chvíli mrákoty.  Představíte si totiž čas strávený u  sporáku, než osazenstvo bude nasyceno a poslední pánev bude opravdu poslední. Palačinek totiž není nikdy dost. V tu chvíli vás vysvobodí tyto úžasné, rychlé, bezpracné, tedy doslova líné, palačinky z trouby, které jsou stejně tak skvělé, jako ty smažené na pánvi.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá přibližně 2 velkým plechům - podle toho, jak máte rádi palačinky silné

  • 1 litr mléka
  • 4 vajíčka
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
1

V hlubší a větší nádobě vyšlehejte vajíčka do pěny.

2

Postupně do vaječné pěny přidávejte mléko. Zlehka prošlehávejte.

3

Stejně tak přidávejte prosetou hladkou mouku, sůl, cukr, skořici a olej. Mixérem na nižší otáčky či metličkou vypracujte hladké, polotekuté, typické palačinkové, těsto.

4

Těsto v tenké vrstvě nalijte na velký plech vyložený pečícím papírem. Vrstva těsta by měla být opravdu tenká, abyste po upečení neměli místo palačinek základ na koláč.

5

Pečte v předem vyhřáté troubě při 250 °C 10 minut, následně teplotu snižte na zhruba 200 °C a dopékejte přibližně 20 minut, dokud nezačne těsto zlátnout. Upečené palačinky nechte na plechu dojít a po chvíli krájejte  tvary, které vás zrovna napadnou např. čtverce, obdélníky, klínky, či vykrajujte kolečka. Vzniklé odřezky nenápadně snězte za odměnu.

6

Líné palačinky podávejte naprosto s čímkoliv, dle vaší libosti. Ať zvolíte klasickou marmeládu, čokoládovou pomazánku, či sladký tvaroh, osazenstvo domácnosti bude určitě nadmíru spokojené.

A nyní pár tipů na chuťové obměny těchto dokonalých líných palačinek. Pro kakaové palačinky přidejte do základního těsta tmavé kakao. Máte-li chuť na vanilkové, zaměňte krupicový cukr za cukr vanilkový. Přidáním 1 - 2 lžiček skořice získáte palačinky skořicové. Ovšem velká dobrota jsou palačinky makové, kdy do základního těsta přidáte několik lžic mletého máku a upečené palačinky potřete povidly, rozmíchanými s přiměřeným množstvím máku, případně rumu pro ideální konzistenci.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.