Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit malinový ocet | recept

Malinový ocet mají ve svém arsenálu ti, kteří vaření povýšili na umění. Malinový ocet patří i do spížních skříněk gurmetů. Malinový ocet je nadstavba, která ale není nedostupná. Už proto, že si malinový ocet můžeme vyrobit sami. Není to těžké a zkazit ho vlastně ani nemůžeme. Jak připravit malinový ocet? Nabízíme recept, je to opravdu jednoduché.

Co je potřeba

  • Maliny
  • Ocet
  • Sklenice
1

Malinový ocet nepatří k základním kuchyňským surovinám. Na přípravu fazolek na kyselo nebo k nakládání okurků ho určitě nepoužijeme. Ale při přípravě zeleninových salátů nebo speciálních marinád na steaky najde malinový ocet uplatnění.

2

Malinový ocet se používá k nakládání zvěřiny, na dochucení uzeného masa (hlavně uzeného kuřecího), do salátů s červenou cibulí nebo s mangem, na dochucení výběru listových salátů v kombinaci se sýrem feta. Pikantní příchuť dodá malinový ocet také ovocným salátům pro dospělé (děti většinou upřednostňují malinovou šťávu).

3

Připravit malinový ocet je snadné: Stejné váhové množství čerstvých malin a vinného octa dáme do sklenice, dobře povážeme, aby k nálevu nepronikly octové mušky a necháme týden až dva (doporučení se liší, na výsledku nebyl rozpoznán žádný rozdíl) na teplém místě louhovat (osvědčila se například horní deska ledničky).

4

Po době vyluhování ocet přecedíme přes plátýnko. Zejména jestliže jsme použili aromatičtějších lesních malin, mohla nám při přebírání plodů uniknout nějaká ta larvička malinovníka plstnatého. Nedá se nic dělat, přece kvůli tomu nevylejeme všechen malinový ocet, to je prostě příroda. O případně zachycených larvičkách nebudeme jako správní kuchaři mluvit a budeme se radovat, že použité ovoce bylo chemického postřiku prosté.

5

Slijeme do tmavé lahve s dobrým uzávěrem. Skladujeme na temném místě.

Některé kosmetické firmy vyrábějí malinový ocet jako oplachovací lázeň pro vyšší lesk hřívy.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Jak vyrobit dýňové křížaly | recept
Dýňové křížaly | recept. Dýňové křížaly mohou být chutnou a zdravou alternativou sladkých či slaných pochutin. Jejich příprava vyžaduje pouze dýn…
Jak zavařit dýňové pyré | recept
Dýňové pyré | recept. Dýně se dá uskladnit v celku, zamrazit nebo také zavařit. Skvělou volbou je zavařené dýňové pyré, které využijete pro přípravu m…
Jak připravit dýňové noky | recept
Dýňové noky | recept. Dýně Hokkaido je v kuchyni všestranně upotřebitelná. Na rozdíl od větších druhů má Hokkaido i přijatelnou velikost, takže se spo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.