Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit meruňkový rýžový nákyp bez pečení | recept

Meruňkový rýžový nákyp bez pečení | recept. Rýžový nákyp buď milujete, nebo z duše nenávidíte. Je to rozhodně jeden z pokrmů, který budí vášně. Meruňková varianta je pak jednou z klasik školních jídelen, ačkoli se většinou připravoval z kompotovaného ovoce, což mu sice ubíralo na vitamínech, nicméně před podáváním býval polit kompotovou šťávou, což pro mě byla lahoda. Následující recept využijete, když spěcháte a rozhodně nechcete čekat, až se Vám nákyp zdlouhavě zapeče. Postačíte si pouze s mikrovlnkou, která troubu dokáže částečně nahradit. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový rýžový nákyp bez pečení.

Co je potřeba

Co bude potřeba:

  • 100 g rýže
  • 200 g meruněk
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • cca 1 kapku vanilkové esence
1

V prvním kroku je třeba si připravit rýži. Na zapékání je lepší ji poněkud rozvařit, aby pak lépe držela pohromadě a nedrolila se na jednotlivá zrnka. Více se pak na nákypy hodí rýže kulatozrnná. Rýži tedy uvaříme doměkka, ztlumíme plamen a necháme ještě chvíli mírně rozvářet. Mezitím si přichystáme zbylé ingredience. V misce rozkvedláme jedno vejce. Máslo rozehřejeme a smícháme spolu s teplým mlékem, přidáme cukr a mícháme nebo šleháme do rozpuštění, postačí nám k tomu metlička

2

Následně zašleháme vejce. Nakonec přidáme ještě nepatrné množství vanilkové esence. S ní to nepřehánějte, pokrm by pak byl hořký. Do horké rýže pak zamícháme vaječnou směs. Dále si přichystáme meruňky. Vyloupeme pecky a meruňky důkladně opláchneme. Nakrájíme je na menší kostky a přimícháme do rýžového základu. 

3

Následně nákyp přesuneme do zapékací misky, může být i plastová, jen pozor, aby směla do mikrovlnky. Směs tam umačkáme a povrch uhladíme. Přesuneme do mikrovlnné trouby asi na 5 minut na nejvyšší výkon. Případně si nastavte nejprve nižší čas a poté vyzkoušejte pevnost nákypu. Na misku s hotovým nákypem položíme talíř a opatrně překlopíme, misku odstraníme a můžeme podávat. 

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články