Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nepečenou jahodovou šarlotu | recept

Jahodová šarlota | recept. Šarlota je původně dezert pocházející z Britských ostrovů. Jméno dostal údajně podle princezny, pro niž byl připraven. Pravděpodobně se však jedná pouze o legendu. Jisté je, že jde o poměrně jednoduchý dezert, který má několik podob. Základem šarloty je piškot a smetanový krém, často se doplňuje ovocem. V tomto receptu jsme zvolili nejjednodušší nepečenou variantu, která se výborně hodí do horkých letních dnů, její příprava je rychlá, snadná a není třeba přehřívat byt horkou troubou. Vyzkoušejte si připravit vynikající nepečenou jahodovou šarlotu.

Co je potřeba

  • 200 g cukrářských piškotů
  • 2 tvarohy (mohou být i nízkotučné, ale polotučné mají plnější chuť)
  • 2 zakysané smetany
  • 2 ztužovače (množství upravte podle druhu tohoto výrobku, který použijete)
  • 4 lžíce moučkového cukru (či dle chuti)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g jahod na ozdobu
1

Tento recept na šarlotu je sice nepečený a samotná příprava nezabere moc času, ale je třeba počítat s dobou tuhnutí, které v chladničce trvá minimálně 2 hodiny. Jako první si připravíme smetanový krém. Do hlubší misky vyklepneme oba tvarohy, přidáme zakysanou smetanu, přisypeme cukr a prošleháme metličkou na hladký krém. Ztužovač vysypeme do větší nádoby a postupně k němu zašleháváme smetanový krém. Přilijeme citronovou šťávu, znovu důkladně promícháme.

2

V dalším kroku si připravíme piškotový základ. Cukrářským piškotům odřízneme špičky, asi tak centimetr. Do dortové formy vkládáme jeden piškot po druhém dokola po celém obvodu tak, aby vznikla jakási piškotová ohrádka. Zbytky piškotů pak poklademe dno formy. Případně na dno můžeme použít i obyčejné dětské piškoty.

3

Na piškoty nalijeme smetanový krém, rovnoměrně ho rozprostřeme a uhladíme povrch. V této fázi vložíme připravenou šarlotu do ledničky a necháme zatuhnout přibližně 2 hodiny.

4

Před podáváním si připravíme jahody. Zbavíme je šťopek, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Jahodami pak poklademe povrch dortu. Nakonec odstraníme okraj formy. Pokrájíme na řezy a podáváme. Přeji dobrou chuť!

Do krému můžeme přidat ještě část jahod. Část jich (přibližně čtvrtinu) omyjeme a pokrájíme na drobné kousky, ty pak zamícháme do krému.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit jahodový ocet | recept
Jak vyrobit jahodový ocet | návod. Poradíme vám, jak si snadno vyrobíte aromatizovaný jahodový ocet. Je to snadné a nepotřebujete k tomu žádné speciál…
Jak vyrobit likér z jahod | recept
Jak vyrobit likér z jahod | recept. Výroba domácích vín a likérů má u nás tradici, v každé vesnici se najde někdo, kdo se touto činností zabývá. Aby s…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.