Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nepečený dezert Bajadéra

Jak připravit nepečený dezert Bajadéra | recept na rychlý dezert. Bajadéra je doslova božský nepečený dezert, který potěší každého milovníka sladkých záležitostí. Přesně pro ně je totiž tento jednoduchý tříbarevný sladký zázrak z máslových sušenek, oříšků a čokolády určen. Bajadéra v kombinaci s dalšími úžasnými nezbytnostmi, jakými jsou máslo, cukr a rum, vytvoří na jazyku rozplývající se vláčnou pochoutku.

Co je potřeba

  • 250 g najemno namletých máslových sušenek
  • 200 g jemně mletých oříšků
  • 160 g krupicového cukru
  • 170 g másla
  • 90–100 ml vody
  • 100 g čokolády na vaření
  • 4 lžíce rumu

+ na polevu:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 50–75 ml plnotučného mléka či smetany
1

Do mísy si připravte namleté sušenky a oříšky.

2

V malém rendlíku svařte vodu s cukrem.

3

Jakmile bude cukr rozpuštěný, rendlík odstavte a vmíchejte máslo.

4

Po rozpuštění másla vlijte tuto sladkou máslovou tekutinu do mísy s připravenou sypkou směsí a důkladně promíchejte.

5

Polovinu směsi dejte do druhé mísy a přidejte k ní rozpuštěnou čokoládu s rumem. Rum přidejte rovnou do čokolády při jejím rozpouštění.

6

Čokoládovou polovinu následně rovnoměrně rozprostřete do alobalem vyložené formy či plechu s rovnými boky.

7

Na ni pak naneste světlou směs a uhlaďte. V případě, že bude tato světlá směs výrazně tužší než tmavá ve formě, a nešla by dobře nanést, přidejte do ní odpovídající množství rumu.

8

Nyní si z čokolády a smetany (plnotučného mléka) připravte ve vodní lázni polevu.

9

Tu pak nalijte na dezert a nechejte v chladu rozležet a zatuhnout, nejlépe přes noc.

10

Po odležení Bajadéru už jen nakrájejte na čtverečky či obdélníčky a můžete mlsat.

Bajadéru můžete rovněž připravit a podávat v podobě malých tartaletek či košíčků.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.