Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nepečený koláč ze sušenek, ořechů a karamelu | recept

Jak připravit nepečený koláč ze sušenek, ořechů a karamelu | recept. Luxusní dortík, který je sice kalorickou bombou, ale bombou tak fantastickou, že si určitý dietní hřích doslova s chutí odpustíte. Spojení máslových sušenek, karamelu, kávy a rumu je přímo famózní.

Co je potřeba

  • 500 g máslových sušenek (BeBe, Club…)
  • 60 g jemně mletých ořechů
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka (karamelového Salka)
  • 6–7 lžic uvařené silné kávy
  • 6–7 lžic rumu

Na čokoládovou polevu:

  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 25 g másla

Na dozdobení:

  • 40–50 g jemně mletých ořechů
1

Máslové sušenky namelte či najemno rozdrťte.

2

Ve velké míse je smíchejte s mletými ořechy.

Ořechy můžete použít jakékoli dle vaší chuti. Báječné jsou například vlašské či jemně nasládlé kešu.

3

Do sypké směsi přidejte karamelové Salko a pomalu jej zapracujte.

Karamelové Salko můžete koupit hotové, nebo si jej připravit doma z klasického slazeného kondenzovaného mléka. V takovém případně stačí uzavřenou plechovku vařit ve vodě přibližně dvě hodiny. Dbejte pouze na to, aby byla neustále ponořená.

4

Částečně propracovanou směs nařeďte uvařenou, vychladlou kávou a provoňte rumem. Vypracujte vláčné, šťavnaté a poměrně lepivé těsto. V případě potřeby přidejte ještě o lžíci kávy či rumu navíc.

5

Těsto přesuňte do pečicím papírem vyložené dortové formy s průměrem 23 cm a namočenou dlaní ho důkladně upěchujte. S formou poté lehce klepněte o kuchyňskou linku, aby si těsto hezky sedlo.

6

Nyní ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě rozpusťte nalámanou čokoládu s máslem.

7

Vzniklou čokoládovou polevu rozetřete na připravený základ.

8

Na závěr vše zasypte mletými oříšky.

Takto připravené vložte do lednice a nechejte do druhé dne zpevnit a proležet. Poté ostrým nožem krájejte na menší klínky a dle chuti podávejte jen tak, nebo ozdobte kopečkem ušlehané smetany.  

  • Tento luxusní dortík si bezpochyby zaslouží i luxusní ingredience. Proto neváhejte a místo klasického rumu použijte například brandy. Jeho kvality můžete rovněž podtrhnout přidáním vysokoprocentní hořké čokolády  místo mléčné, či jejich chutě zkombinovat.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.